2024.03.29, Péntek
Teljessé vált a Szeged és Baja közötti 100 kilométeres bicikliút
fotók: Bernát Benjámin és Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Teljessé vált a Szeged és Baja közötti 100 kilométeres bicikliút

magyarepitok.hu

2018.01.30. 12:11

A Duna Aszfalt elkészült az 55-ös főút utolsó hiányzó szakaszának fejlesztésével.

Hirdetés

Kedden délelőtt átadták az 55-ös főútnak a mórahalomi elkerülő és a Bács-Kiskun - Csongrád megyehatár közötti szakaszát. Ahogy azt korábban is megírtuk, a beruházásban a kivitelező Duna Aszfalt Kft. a kétszer egy sávos főúton egy 5,7 kilométeres hosszúságú szakaszt felújított, szélesített, illetve 115 kN-os tengelyterhelésre erősített.

A képre kettintva galéria nyílik - fotók: Bernát Benjámin és Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A beruházás magában foglalta a főúttal párhuzamosan egy 12,7 kilométeres új kerékpárút kiépítését is, valamint egy 3 kilométeres meglévő kerékpárút-szakasz átépítését is.

A csomópontok áteresztőképességének növelése érdekében szintbeni kanyarodósávok is kiépültek.


Szegedtől Bajáig megfelel az uniós normáknak

A főút Mórahalmot elkerülő szakaszát 2015-ben helyeztek forgalomba, az 55-ös főút Szeged és Mórahalom közötti szakasza szintén abban az évben újult meg. A most megújuló szakasz maradt utoljára a Szeged és Baja között mintegy 100 kilométeren futó főút felújítási munkáiból. Ugyanakkor a mostani fejlesztéssel teljessé válik a Szegedtől Bajáig tartó bicikliút.

Az Ásotthalmon tartott átadón B. Nagy László, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a 2015-ben kezdődött projekt által a Baja és Szeged közötti 100 kilométeres út teljes egészében alkalmassá vált az EU által előírt 11 és fél tonnás terhelésre.

Juhász Tünde, a Csongrád megye kormánymegbízottja elmondta, a Csongrád megyei kormányhivatal az elmúlt évben összesen 4,5 milliárd forintot fordított infrastrukturális beruházásra. Hozzátette, a teljessé vált kerékpárút elsősorban a tanyás térségben és a környék kistelepülésein élők mindennapjait segíti majd.

Juhász Zoltán, a beruházó NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese rámutatott, az 55-ös út Szeged és Baja közötti megújulását célzó projekt története 2006-ban indult, így a keddi átadó jelentős mérföldkőnek számít. A most átadott szakaszon a kivitelező Duna Aszfalt

  • több mint 68 ezer köbméter földet mozgatott meg,
  • több mint 18 ezer köbméter aszfaltot épített be,
  • több mint 1500 cserjét telepített.

Galéria

MegyeDuna Aszfalt Kft.útépítés55-ös főútMórahalom