2024.03.28, Csütörtök

Még nem döntöttek a rendszámok jövőjéről

hirado.hu

2018.01.09. 13:42

Pár éve még 2030 környékére várták a hatóságok a mostani, 1990 augusztusában indított 3 szám és 3 betű kifutását, ám annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása, hogy ha így folytatódik, 2025 környéke a reálisabb dátum. Hogy utána milyen rendszámok lesznek, egyelőre nem tudhatjuk.

Hirdetés

Decemberig kicsivel több, mint 266 ezer darab P betűs rendszámot adtak ki a hatóságok Magyarországon. Mivel a korábbi évek átlagánál több új és használt autó került forgalomba tavaly, a 2016 decemberében kezdődött P-s rendszámok kiadása valószínűleg 2018 nyarára befejeződik.

Egy autókereskedő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában azt mondta: érezhetően növekedtek az eladásaik az elmúlt másfél évben, mind a használt, mind az új autó piac területén, az új autó szegmens esetében tovább erősödött a kkv-szektornak a kishaszongépjármű vásárlása.

„Ez köszönhető volt a Növekedési Hitelprogramnak, ami alacsony kamattal rendelkező támogatást nyújtott a vállalkozói szférának” – közölte, majd megjegyezte: folyamatosan emelkedik a magánszemélyek vásárlása is.

 

Variációk a P-s rendszámok kifutása után

Marinka István, a Magyar Autóklub főtitkár-helyettese elmondta: néhány betűkombinációt eleve kizárnak, O betűvel, az összekeverhetőség miatt, nem kezdődött rendszám, azonban még jó néhány betű- és számkombináció elképzelhető.

„Magyarországon örömtelien bővül mind az új autók értékesítése, mind a külföldről behozott autók üzembe helyezése” – tette hozzá. A Magyar Autóklub főtitkár-helyettese megjegyezte: létezik olyan rendszer is, például Svájcban, ahol a tulajdonos birtokolja a rendszámot, így az is egy rendszámot használ, akinek egyszerre több autója van.

Népszerű a terület szerinti rendszámok kiosztása is, amely megyére vagy valamilyen területi körzetre, nagyobb városra vonatkozik – mondta.

 

Az új típusú rendszámnak megfelelő információt kell hordoznia

A Magyar Autóklub, mint a magyar autós társadalom érdekvédelmi szervezete, azt az álláspontot fogja képviselni, hogy olyan, Európában már működő és bevált rendszer váltsa le a 3 betű, 3 szám kombinációt, amely megfelelő információkat tud nyújtani a gépjárműről és annak használójáról – hangsúlyozta Marinka István.

Hozzátette: az új típusú rendszámnak megfelelő mennyiséget kellene majd biztosítani ahhoz, hogy újra, akár évtizedekre lekerüljön ez a kérdés a napirendről.

 

Egyre többen vásárolnak új autót

Egyre többen visszatérnek arra, hogy az eddig elhalasztott autócseréjüket megejtsék, valamint egyre nagyobb bizalommal fordulnak a vásárlók a különböző hitelkonstrukciók irányába – közölte.

Önmagában az ország gazdasági állapota az, ami leginkább kihat arra, hogy egyre többen vásárolnak új autót – mondta Marinka István.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezetője elmondta: az utóbbi egy-két évben kezdtek visszatérni a magánvásárlók az újgépjármű-piacra is, napjainkban csaknem 40 százalékuk magánvásárló, 60 százalékuk pedig jogi személy.

forrás: hirado.hu

Megyegépjármű rendszám