2024.03.19, Kedd

A Szentkirályi tulajdonosa veszi meg a PepsiCo magyarországi érdekeltségeit

mti, index.hu

2018.01.23. 10:00

A felvásárlással a KMV csoport és Balogh Levente közös vállalata lesz a magyar ásványvíz- és alkoholmentes üdítőital-piac legnagyobb szereplője.

Hirdetés

A csehországi Karlovarské Minerální Vody (KMV) és Balogh Levente közösen szerzik meg az amerikai PepsiCo magyarországi érdekeltségeit, míg a cseh és szlovák PepsiCo cégeket a KMW egyedül vásárolja meg. A tranzakciót három különböző országban bonyolítják le, ezért projektcégen keresztül valósul meg az akvizíció.

Balogh Levente alapította a kétezres évek elején a Szentkirályi Ásványvíz Kft.-t.
A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. és a csehországi Karlovarské Minerální Vody (KMV) az MTI-vel hétfőn közölték, hogy a tranzakciók még az illetékes versenyjogi hatóságok jóváhagyására várnak, és várhatóan 2018 első félévében zárulnak le. A KMV-csoport 50 százalékos bevételnövekedéssel a régió vezető ásványvíz- és üdítőital-gyártójává válik.

Az olasz Pasquale család tulajdonában álló csehországi KMV és Balogh Levente 3 évvel ezelőtt alapítottak közös vállalatot, a Central Europe Mineral Water Holdingot (CEMW) annak érdekében, hogy erős regionális családi vállalatcsoportot hozzanak létre. Az együttműködés során a Balogh Levente vezette magyarországi közös vállalat előbb felvásárolta a Kékkúti Ásványvizet a Nestlétől, majd gyárfejlesztésbe kezdett.

A mostani tranzakció a piacépítés folytatása, a felvásárlást követően a KMV-csoporthoz kerül 900 alkalmazott, 2 gyártóbázis, és ezzel a cégcsoport éves forgalma 189 millió dollárral emelkedik.

A forbes.hu cikke szerint a tranzakció árazását a felek üzleti titokként kezelik, az önerő melletti bankhitelt két cseh pénzintézet biztosítja.
Az amerikai cégnek Csehországban két gyára is van, Magyarországon gyártás nincs.
A Forbes cikke szerint az amerikai PepsiCo kivonulása a régióból nem előzmény nélküli - tavaly a KMV már megszerezte a PepsiCo bolgár érdekeltségeit tömörítő Quadrant Bevareges-t - csak az volt a kérdés, hogy kikkel állapodik meg a többi piacon.
A CEMW Holding tulajdonába került 2015-ben a Kékkúti Ásványvíz Zrt., és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. is. A cégvásárlásokat követően Balogh Levente a CEMW Holding meghatározó kisebbségi tulajdonosa, valamint a társaság elnöke lett.     

A KMV csoport az ásvány- és forrásvizek legnagyobb termelője Közép-Európában, 1500 alkalmazottja van, 20 országba exportál, saját márkákkal van jelen Magyarországon, Bulgáriában és Ausztriában.

MegyeBalogh LeventeSzentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft.Pepsi