2024.03.28, Csütörtök

Már csak tíz napig, azaz december 31-ig lehet fizetni a régi húszezer forintos bankjegyekkel

mti

2017.12.22. 08:06

A Magyar Nemzeti Bank az év végén bevonja azokat a forgalomból.

Hirdetés

 

Január 1-jétől már csak a két évvel ezelőtt forgalomba hozott, korszerűbb húszezer forintos bankjegyeket lehet használni a vásárlások során, a kereskedők nem kötelesek elfogadni a bevont, régi bankjegyeket. 

A be nem cserélt régi húszezer forintosok nem veszítik el értéküket, a bank- és postafiókokban még három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig - azaz 2037. december 31-ig - díjmentesen átválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre - közölte a jegybank. 

 

A húszezer forintos bankjegyek cseréje eredményes volt, a régi bankjegyek december közepén már csak a forgalomban levő összes húszezer forintos bankjegy 4 százalékát tették ki. 

Az MNB arra is felhívja a figyelmet, hogy a régi tízezer forintosok bevonásáról még nem született döntés, így ezek a bankjegyek az újakkal együtt továbbra is korlátozás nélkül használhatóak. 

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapján további naprakész, részletes információk érhetők el (https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme).

MegyeMagyar Nemzeti Bankhúszezreshúszezer forintos bankjegy