2024.03.29, Péntek

Kerékpárút építési munkálatokat végeznek Soltvadkerten

vira.hu

2017.11.24. 12:21

Egy vidéki vállalkozás kivitelezésében elkezdődtek Soltvadkerten a kerékpárút hálózat fejlesztés munkálatai. Az elmúlt időszakban a Petőfi utcai részen az ún. tükör kiemelés és a járdák felszedése történt meg.

Hirdetés

A munkálatokkal kapcsolatosan mondta el a Solvadkerti Önkormányzat legutóbbi testületi ülése alkalmával Bezsenyi László képviselő, hogy a kivitelezését egy Miskolc környéki cég felel. Megemlítette, hogy a soltvadkerti Maxbeton Kft. gépei végzik a munkálatokat olyan módon, hogy bérli tőlük a berendezéseket a kivitelező. Hangsúlyozta, hogy a munka minőségéhez, annak elvégzéséhez, illetve a kivitelezéshez a soltvadkerti cégnek semmilyen formán nincs köze és ráhatása.

A munkálatok során a Petőfi utcában történt egy sajnálatos eset, amely folytán az egyik ház oldalfala összeomlott. Elmondta, hogy az esetnek több összetevője is volt. Egyrészt az ásási munkálatok idején csapadékos volt az időjárás, ami felpuhította az altalajt, valamint az utcában található épületek egy részének nincs alaptestje, alapja. Ezeket az épületeket a sík talajra építették, így statikailag veszélybe kerülnek, ha a falat támasztó talajszerkezet meggyengül. Mivel a gépeik ott dolgoznak, így a problémára felhívta a kivitelező figyelmét, de sajnos a fal leomlását nem sikerült megakadályozni. Az esettel kapcsolatban jegyezte meg Lehoczki Ferenc polgármester, hogy szerencsére a történtek miatt személyi sérülés nem volt. Anyagi kár keletkezett, amivel kapcsolatban elmondta, hogy egy közbeszerzésen csak úgy indulhat el cég, ha megfelelő biztosításokkal rendelkezik. Ebben az esetben is a generál kivitelező minden biztosítási háttérrel rendelkezik, így az okozott károk térítése meg fog történni. Elnézést kért a soltvadkerti lakosoktól, hogy a kerékpárút építési munkálataival hivatalos formában – szórólap, egyéb – nem értesítették ki az ott élőket. A lakosok így nem tudtak felkészülni a kialakult helyzetre és több esetben nem tudták megmenteni a számukra értékes virágaikat, növényeiket. Ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a továbbiakban az ilyen információ szolgáltatásra fokozottan odafigyelnek. Időközben a Petőfi utcai háznál megtörténtek a helyreállítási munkálatok. A házfalat újraépítették és az utcában a kerékpárút alapja is feltöltésre került. Most a munkálatok nagy része áttevődött a Bócsai útra, ahol félpályás útelzárásra kell számítani az arra közlekedőknek.

 

Galéria

MegyeSoltvadkert kerékpárút