2024.03.28, Csütörtök

Október 13-án folytatódnak a tárgyalások a Tesco-nál

mti

2017.10.03. 08:52

A tárgyaló partnerek a szakszervezetek sztrájk követeléseiről, így például a béremelésről, a munkavállalói létszámbővítésről és a régóta a cégnél dolgozó munkavállalók anyagi megbecsüléséről egyeztettek hétfőn. 

Hirdetés

A Tesco és a cégnél működő munkavállalói érdekképviseletek, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között október 13-án, pénteken délelőtt 10 óra körül folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről - közölte a Tesco Global Áruházak Zrt.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy hétfőn abban egyeztek meg a szakszervezetek és a munkáltató, hogy nem adnak információkat a sajtónak az egyes tárgyalások menetéről vagy tartalmáról.    
Sáling József, a KASZ elnöke szintén azt közölte az MTI-vel, hogy a hétfői tárgyalásról a felek részleteket nem árulnak el, ugyanakkor azt megjegyezte, hogy hétfőn a tárgyaló partnerek a szakszervezetek sztrájk követeléseiről, így például a béremelésről, a munkavállalói létszámbővítésről és a régóta a cégnél dolgozó munkavállalók anyagi megbecsüléséről egyeztettek. 
A szakszervezeti vezető szólt arról is, hogy még a béremelésről sem született megegyezés, mert bár a KASZ korábbi közlése szerint a társaság szeptember 1-jétől, visszamenőleg bruttó 179 ezer forintra emeli a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetését, ez azonban egyelőre még nem valósult meg. A legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése még bruttó 176 ezer forint. 
Sáling József úgy fogalmazott: a Tesco döntése értelmében csak akkor lép életbe a béremelés, ha a társaság és a szakszervezetek a sztrájkkövetelés minden kérdésében meg tudnak egyezni, amíg nincs megállapodás, addig ez csupán egy ajánlat a cég részéről. 
Arról is beszámolt, hogy folytatódik a múlt hét szerdán kezdődött országos munkavállalói létszámfelmérés a Tesco áruházaiban. 

Bubenkó Csaba korábban a szakszervezeti követelések közül kiemelte a 25 százalékos béremelést, a 15 százalékos létszámbővítést. A bérkövetelésről kifejtette, hogy a szakszervezetek a 2016. évi tescós bérek 25 százalékos emelkedését tartják szükségesnek, hogy a legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése is érje el a bruttó 180 ezer forintot.
A szakszervezeti követelések elfogadása érdekében a KASZ és a KDFSZ szeptember 8-án 16 órától 24 óráig, szeptember 9-én pedig 10 órától 24 óráig tartott országos sztrájkot a Tescónál.
A Tescónál a KASZ-nak 2500, a KDFSZ-nek pedig mintegy 1000 tagja van.
A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket. A cég közel 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

MegyeBács-Kiskun megyeTesco Global Áruházak Zrt.