2024.04.19, Péntek

Kinek jár az iskolakezdési támogatás?

www.kalohirek.hu

2017.10.13. 09:13

Idén először a főiskolára, egyetemre járók is igényelhetik az esetükben hallgatói jogviszony igazolásához kötött összeget.

Hirdetés

 

Kalocsán nem ad iskolakezdési támogatást az önkormányzat, a helyhatóságok maguk dönthettek arról, biztosítják ezt a támogatást vagy sem. A forráshiánnyal küszködő Kalocsa mellett más önkormányzatok sem éltek a lehetőséggel, ezért az arra jogosultaknak településenként érdemes érdeklődni.

A járásban Harta mellett számos község önkormányzata döntött úgy, hogy a családoknak biztosítja a gyermekenként nyújtható 5-10-15 ezer forint támogatást.

Ahol adható, a helyi polgármesteri hivatalok ügyintézői a kérelmezők ugrásszerű emelkedésére számítanak, ugyanis idén először a főiskolára, egyetemre járók is igényelhetik az esetükben hallgatói jogviszony igazolásához kötött összeget.

Több település önkormányzatának jegyzője arról számolt be: a kérelmeket legkésőbb október 31-ig lehet benyújtani, amelyhez a 16 éven felüli gyermek esetében iskolalátogatási (hallgatói jogviszony) igazolást kell csatolni. 

A korhatárnak azért van jelentősége, mert a köznevelési törvény értelmében az iskolalátogatás 16 éves korig kötelező. Ugyan a határidő október 31-én jár le, nagyon sokan már a szeptemberi iskolakezdés előtt megigényelték az elszámoláshoz nem kötött összeget.

Mint megtudtuk, külön igazolások nélkül igényelhet iskolakezdési támogatást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő szülő, vagy törvényes képviselő, ha a család már lakásfenntartási támogatásban vagy más önkormányzati rendszeres támogatásban részesül.

A támogatottak köre tovább bővül azokkal, akiknek a családjában az egy főre jutó igazolt jövedelem nem haladja meg a kézhez kapott 85 500 forintot. A támogatás összege óvodások esetében gyermekenként 5000, általános iskolásoknál gyermekenként 10 000, középiskolások és egyetemisták, főiskolások esetében 15 000 forint. A kérelmet az egyetemisták és főiskolások az állandó lakóhelyük szerinti önkormányzatnál önállóan is előterjeszthetik.

Mindemellett a legfontosabb azonban az, hogy a helyi önkormányzat biztosítja-e az iskolakezdési támogatást. Ha erről nem született pozitív döntés – ez jó esetben az adott település honlapján is nyomon követhető – nincs értelme a kérelmet előterjeszteni.

 

Forrás: www.kalohirek.hu

KalocsaMegyekérelemiskolakezdési támogatáshallgatói jogviszonygyermekvédelmi kedvezmény