2024.03.29, Péntek
Megkezdődött a szüret: emberéletet is követelhet a mustgáz!
Fotó: boraszat.hu

Megkezdődött a szüret: emberéletet is követelhet a mustgáz!

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.09.07. 08:58

A szüret kapcsán a mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: hasznos tanácsokkal szolgálnak a fulladás megelőzésére, de az is kiderül, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj.

Hirdetés

Sokan nem veszik komolyan, hogy a pincékben alattomosan terjedő mustgáz cselekvésképtelenné teszi az áldozatait, és halálos veszélyt jelenthet. Megyénkben az elmúlt évben is több esetben ez az anyag okozta emberek halálát. Mint emlékezetes; 2016. szeptember 09-én, Csengődön két ember lelte halálát mustgáz-mérgezés miatt.

A fulladásokat a must erjedésekor felszabaduló szén-dioxid okozza, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb, így a föld közelében terül el. Ez egy enyhén savanykás ízű gáz, amely nem keverendő össze a szén-monoxiddal. Körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincékben összegyűlik, a levegőt kiszorítja és ezáltal oxigén-hiányos állapotot teremt. Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár életét is vesztheti.

A balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek!

Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben, elszórva történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Ugyanakkor egyszerűen meg is előzhető a baj, könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők telepítése.

Mindemellett alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is. Az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe. Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elegendő oxigén a helyiségben, azonnal el kell hagyni a pincét, mert életveszélyes ott tartózkodni. Attól nem kell tartani, hogy a gyertyával robbanást okozunk mivel a szén-dioxid gáz nem robbanásveszélyes, a gyertya lángja az oxigénhiánytól alszik el. Abban az esetben, ha mégis bekövetkezik a baj, az ilyen jellegű balesetet szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal kimenteni, mivel ehhez légzőkészülékre van szükség.

Elővigyázatlanul ne rohanjunk be a gáztérbe segítséget nyújtani, mert lehajolva belélegezzük a mustgázt, és előfordulhat, hogy magunk is áldozatul esünk. Sem a gázálarc, sem a gázmaszk nem nyújt védelmet az oxigénhiányt okozó mustgáz ellen, csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan lemenni egy szén-dioxiddal telített pincébe. Ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

MegyeBács-Kiskun megyekatasztrófavédelem2017szüretmustgáz-veszély