2024.03.29, Péntek
Újabb határátkelő erősíti a kapcsolatot a Délvidékkel
eeagrants.org (illusztráció)

Újabb határátkelő erősíti a kapcsolatot a Délvidékkel

magyarepitok.hu

2017.08.08. 12:45

A magyar és a szerb állam először 2013-ban állapodott meg több határátkelő fejlesztéséről, közülük utolsóként valósul meg a bácsszentgyörgyi projekt.

Hirdetés

A kiskunhalasi Modinvest Építőipari-Beruházó és Kereskedelmi Kft. építheti a Bácsszentgyörgy és Hadikfalva (Rastina) közötti átkelőt a szerb határon. Az 589 millió forintos Bács-Kiskun megyei zöldmezős beruházás során kialakítanak egy 400 négyzetméteres főépületet és fedett vizsgálati helyeket építenek fel a be- és kilépő oldalon is, összesen 390 négyzetméteren.

Az átkelőt a határ minkét oldalán kétszer egysávos úttal kapcsolják be a közlekedésbe, a magyar részen a Modinvest 2850 négyzetméternyi aszfalt útburkolatot, 1100 négyzetméternyi aszfalt járdaburkolatot és 525 négyzetméternyi beton útburkolatot alakít ki.

Könnyebb átjárás a vajdasági magyaroknak

Szerbia és Magyarország között 2013-ban még csak öt helyen lehetett átlépni a határt, szemben a Nyugat-Európában megszokott 2-3 kilométerenkénti határátkelőkkel. Ekkor állapodott meg a magyar kormány szerb partnereivel két új átkelő megépítéséről és a röszke-horgosi komplexum felújításáról. Ásotthalomnál még ugyanabban az évben megnyílt az átkelő, 2015-ben átadták a felújított röszkei épületeket, idén pedig megkezdődhet a munka a bácsszentgyörgyi határnyitáson is.

 

Forrás: magyarepitok.hu

építőipari cégekMegyehatárátkelőBácsszentgyörgyModinvest Kft.