2024.04.18, Csütörtök
70 éves lett Pirtó
fotó: Pál Ferenc Szilágyi

70 éves lett Pirtó

Bányai Gábor facebook

2017.08.21. 08:55

Alapításának hetvenedik évfordulóját köszöntötte szombaton Pirtó, e mellett az államalapítást ünnepelte a község.

Hirdetés

A jeles alkalmakból délután az Európa-hírű fotóművész, Bahget Iskander kiállítása nyílt meg, a tárlaton látható képek jelentős része a pirtói tanyavilágban készült.

A megnyitót követően a községháza előtti parkban folytatódott a program, többek között ketten vehették át a település kitüntető díjait.

Szép számban gyűltek össze a pirtóiak és a környéken élők szombaton délután a pirtói művelődési ház nagytermében, ahol a kiváló, Európa-hírű fotóművész Bahget Iskander kiállítása nyílt meg. A megnyitón Füzi László irodalomtörténész méltatta az alkotót és a kiállított fotókat. Érdekesség, hogy a képeken megörökített pirtóiak közül többen ott voltak a bemutatón.

Pirtó hetvenedik születésnapján a program a községháza előtt folytatódott. Szőke Dorina szavalata után Nagy Ferenc polgármester tartotta meg ünnepi beszédét. Elmondta, hogy jelentős fejlesztések voltak a közelmúltban a településen, és több felújítás a közeljövőben valósul majd meg. Ketten vehették át a község elismerését. Tóth Zsófia Ibolya és Földi Ferenc a település fejlődése érdekében több évtizeden át kifejtett tevékenységéért, az ifjúság neveléséért érdemelte ki a pirtóiak kitüntetését. A műsorban Buch Tibor színművész, a Halas Táncegyüttes és a Tisza 83 citerazenekar működött közre.

 

A program este a vöröskereszt kiállításával, utcabállal folytatódott. forrás: halasmedia.hu Pirtó 70 évét sem ünnepelnénk, ha nincs államalapító Szent István királyunk. Ma nem magyar földön állnánk, magyarul nem beszélnénk, talán nem is léteznénk. Szent Istvánt sokan gyengének látták, gyengének ábrázolják, pedig Ő volt a legnagyobb és legerősebb államférfink, aki olykor kemény, a szívnek is oly nehéz döntéseket kellett, hogy hozzon. István munkájának köszönhetően egy állam jött létre, letéve annak kereteit, bevezetve a közös teherviselést, a határvédelmet, letéve több száz még ma is álló településünk alapjait. Sokan nem tudhatják, nem érezhetik milyen súly nehezedhetett rá, de Pirtón 70 éve ebből még ha kisebb mértékben is, de részesülhettek, érezhették milyen mikor nem egy házat építünk, nem családot alakítunk, hanem egy település, egy közösség, község alapjait tesszük le, minden felelősségével a vállainkon. A pirtóiaknak is el kellett érni, hogy önálló, saját településsé váljanak, hogy "Halasi pusztaságból", egy mára igen komoly és fejlődő településsé váljanak.

Galéria

MegyeBahget IskanderPirtóaugusztus 20.