2024.04.20, Szombat

Idén is megválasztják a szanki Meggykirálynőt

programturizmus.hu

2017.06.20. 13:58

Szank településen június 23. és 24. között immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Méz és Meggyfesztivált, amely Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb és legsokszínűbb gasztronómiai fesztiválja.

Hirdetés

A Méz- és Meggyfesztivál a település legnagyobb nyári rendezvénye. 2009 óta minden évben a meggy érésének idején, általában június végén kerül megrendezésre. A fesztivál kétnapos, ahol a vendégek megismerkedhetnek és kóstolhatják a helyben készített mézeket és a helyben termett meggyet, valamint az ezekből készült gasztronómiai ínyencségeket. A szórakozásról neves sztárvendégek - énekesek, humoristák, színészek, ügyességi versenyek, változatos és ötletes programok gondoskodnak.

2010 óta kísérő rendezvények is szerepelnek a programok között. A mezőgazdászoknak szakmai bemutatókat, előadásokat szerveznek, hogy minél „helyibbé” tegyék a fesztivált a résztvevők számára. A fesztivál specialitásai: a meggybólé, meggypálinka, meggylekvár, csokis meggy, meggyes rétes, meggyes lepény és a helyi mézkülönlegességek - közöttük a selyemfű méz is. Hagyomány a Meggykirálynő és Mézkirályválasztás, valamint a Guiness Rekordkísérlet és a süteménykészítő verseny.

A rekordkísérletek között szerepelt már a világ leghosszabb (3,62km) mézesmadzagjának elhúzása ; a világ legnagyobb meggy – Magyarország térképének az elkészítése; a léggömbökből készülő mézsejt, benne páros meggyel, amit több mint ezer ember segített „kirajzolni”. Elkészült a világ leghosszabb (4,4m) meggyes-mézes lángosa, és legtöbb meggyes-mézes sütemény egyszerre kóstolásának a rekordja, amely 420 fő.

A településen kívül legtöbben a környékről érkeznek a fesztiválra, de az ország más tájairól, még külföldről is idelátogatnak, hogy résztvevők lehessenek a rendezvényen. Az első két évben a fesztiválon kevéssel ezer fő alatti volt az érdeklődők száma. A 3. fesztiválon több mint ezren vettek részt. 2012-től a rendezvényen résztvevők száma meghaladta 2 ezer főt. A fesztivál programsorozatát évről–évre, újabb és újabb érdekes és ötletes programokkal bővítik a szervezők.

Bővebb információ az eseményről itt: Méz és Meggyfesztivál

 

Forrás: programturizmus.hu

MegyeBács-Kiskun megyefesztiválSzankGasztronómiameggykirálynő