2024.04.18, Csütörtök
Autóval és a biciklivel is új távlat nyílik a Baja és Szeged közötti 100 kilométeren
szegedma.hu

Autóval és a biciklivel is új távlat nyílik a Baja és Szeged közötti 100 kilométeren

magyarepitok.hu, delmagyar.hu

2017.06.29. 17:51

Már az útszélesítésnél és az ívkorrekciónál tart a Duna Aszfalt az 55-ös főút utolsóként megújuló szakaszán.

Hirdetés

A tervek szerint halad a Duna Aszfalt Kft. az 55-ös út utolsó szakaszának felújításával – derült ki a Mórahalom közelében tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A magyar mélyépítő cég a mórahalomi elkerülő út és a Csongrád-Bács-Kiskun megyehatár közötti kátyús, nyomvályús szakaszt felújítja, szélesíti és 115 kN-os tengelyterhelésre erősíti. Így a 15,7 kilométeres útszakasz jobban bírja majd az erős teherforgalmat is. A projektben az úttal párhuzamosan futó 3,3 kilométeres kerékpárutat is átépítik, és 12,5 kilométerrel meghosszabbítják.

A tájékoztatón kiderült, jelenleg az útszélesítés és az ívkorrekció folyik, másutt a vízelvezető árkokat alakítják ki. A munkák várhatóan szeptember végéig járnak sebességkorlátozással és jelzőlámpás, félpályás tereléssel. A delmagyar.hu azt írta, a beruházás befejezésének határideje 2018. március 30., ugyanakkor a lap úgy tudja, a kivitelező már idén szeretné befejezni a munkák útpályán zajló részét.


Három körforgalom is létrejön

A főút Mórahalmot elkerülő szakaszát 2015-ben helyeztek forgalomba, az 55-ös főút Szeged és Mórahalom közötti szakasza szintén abban az évben újult meg. A most megújuló szakasz maradt utoljára a Szeged és Baja között mintegy 100 kilométeren futó főút felújítási munkáiból. Ugyanakkor a mostani fejlesztéssel teljessé válik a Szegedtől Bajáig tartó bicikliút.

A mostani projektet 6 milliárd 28 millió forint uniós és hazai forrásból fedezi a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő. A felújítás részeként három elágazást is átépítenek: Ásotthalomnál két, Öttömösnél egy körforgalmat alakítanak ki.


A tanyavilág lakóinak is fontos a fejleszés

A sajtótájékoztatón Fackelmann István ásotthalmi alpolgármester azt emelte ki, hogy a beruházás révén végre biztonságban közlekedhetnek a kerékpárosok is, ami nagyon fontos a kiterjedt tanyavilággal rendelkező településnek. B. Nagy László Csongrád megyei országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a projekt által a dél-magyarországi régió olyan köldökzsinórt kap, amely európai színvonalú, biztonságos és gyors összeköttetést teremt.

BajaútfelújításMegyeDuna Aszfalt Kft.kerékpárút55-ös főút