2024.04.24, Szerda
Merkbau: a kiváló borokkal egyszerre készült el a nívódíjas épület
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Merkbau: a kiváló borokkal egyszerre készült el a nívódíjas épület

magyarepitok.hu

2017.05.26. 12:55

Felavatták a Sauska Borászat Építőipari Nívódíjának tábláját csütörtökön Villányban.

Hirdetés

A két ütemben kivitelezett villányi Sauska Borászat falán immár tábla ismeri el a Merkbau Építőipari Kft. munkáját, melyért 2016-ban Építőipari Nívódíjat kapott. Az 1900 négyzetméter alapterületű komplexumot 2007-ben adta át a kiskunhalasi cég, majd 2013-ban végezte el a bővítését.

„Az építés csapatmunka” – kezdte köszöntőjét a csütörtöki ünnepségen Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke. „A befektető álmaiban ott él egy építmény, melyben szeretné a vállalkozását megvalósulni látni, ehhez azonban olyan szakember kell, aki ezt papírra tudja vetni és konkrét formába tudja önteni. Ezután nagyon sok olyan tapasztalt kivitelezőre, építésvezetőre, műszaki ellenőrre és alvállalkozóra van szükség, mint akik ezen a nívódíjas épületen dolgoztak.” Hozzátette: az Építőipari Nívódíjnál demokratikusabb díjat nehezen tud elképzelni, mivel a zsűri pontról pontra végigjárja a helyszíneket, és az egész csapatnak ítéli oda a díjat.

A képre kattintva galéria nyílik! - fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu


Pohl Péter a beruházó Sauska és Társa Kft. képviseletében elmondta, megtiszteltetés, hogy a Merkbauval együtt megkapták az elismerést. „A borászat létrehozása eredetileg egy kisebb, 30 hektáros projekt volt, ugyanakkor az épület és a benne lévő technológia egészen más pályára állította nálunk a borászkodást. Immár 100 hektáros területtel gazdálkodunk.” Kiemelte: a Merkbau által végzett munka olyan magas minőségű volt, gyakorlatilag azóta sem merültek fel problémák vagy meghibásodások az épületben.

„Háromgyermekes apaként és mérnökként tudom: csakúgy, mint gyerekből, építkezésből sincs két egyforma. Minden építkezésünket gondos, precíz tervezés előzi meg, és tudásunk legjavát adjuk bele minden munkánkba” – mondta az ünnepségen Knáb János, a Merkbau műszaki igazgatója. A Sauska borászat építésében rejlő kihívás az igazgató szerint az volt, hogy a megrendelő a szüret idején már különböző tereket használatba szeretett volna venni, miközben még javában zajlottak a munkálatok. „Ezáltal egyszerre született meg a szép, modern, minden igényt kielégítő pincészet és a remek évjáratú borok.” Knáb János hozzátette: nagyon büszkék az épületre, ezért évek óta a Sauska borászattól szerzik be partnereik részére a reprezentációs borokat.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az Építőipari Nívódíj bíráló bizottsága nevében Bálint Péter adta át a tanúsítványokat az alvállalkozóknak, melyek az SH-Bau Mérnöki Kft., a Stang Bádogos Kft. és a Tóth – House Bt. voltak.

A borászat a Sauska Villány-borvidéki szőlőbirtokán már majd egy évtizede üzemel, évente 1700-2500 hektoliter bort állít elő, hordókban és acél tartályokban érlelik, palackozzák. A 2013-as bővítés célja a meglévő épület kapacitásának változatlanul hagyása mellett a szőlőfeldolgozás területének a növelése, a szőlő hűtési lehetőségének megoldása és a dolgozók szociális helyzetének javítása volt. A villányi építési projekt vezetője, a Merkbaunál létesítményfelelős Puskely Ildikó a közelmúltban interjút adott lapunknak a nívódíj kapcsán.

Galéria

MegyeMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft.Építőipari NívódíjVillány