2024.03.29, Péntek

Itt az első infó a magyarérettségiről: Petőfiről kaptak szöveget a diákok

eduline.hu

2017.05.08. 08:30

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin.

Hirdetés

A középszinten érettségizők magyarérettségi első részében Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút, a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel. Ezután tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban.

Ezután az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül választhatnak, egy 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kapnak egy rövid részletet, az abban szereplő állítást kell megerősíteniük vagy megcáfolniuk a vizsgázóknak.

A gyakorlati szövegalkotás részben a helyi közlekedési vállalat egyik nyitott pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell motivációs levelet írni.

 

A ma érettségizők az elsők, akiknek már az újfajta feladatsort kell megoldaniuk - 2017-től ugyanis változik a középszintű magyarérettségi felépítése. Az első blokk továbbra is egy szövegértési teszt - a szöveg, amely alapján kérdésekre kell válaszolni, feladatokat kell megoldani, 700-1000 szavas, valamivel rövidebb, mint az előző években.

Az írásbeli első részére azonban az eddigi 60 helyett 90 percet kapnak a diákok, a szövegértési feladatsort ugyanis két szövegalkotási feladat követi. A vizsgázóknak az "érvelés" és a "gyakorlati szövegalkotás" közül kell választaniuk, csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveg megírásával.

 

Az érvelés korábban a középszintű magyarérettségi második részében szerepelt választható feladatként, a három esszéfeladat - érvelés, egy mű elemzése, két mű összehasonlító elemzése - egyike volt. Az irodalmi témákból kevésbé felkészült diákok rendszerint ezt a feladatot választották, így egyáltalán nem kellett művet elemezniük az érettségin - ettől az évtől azonban ez a lehetőség megszűnik.

Közéletérettségi 2017magyar érettségi