2024.04.25, Csütörtök
Egy napra ismét a kultúra központjává vált Kiskőrös
Fotók: Dernovics Tamás

Egy napra ismét a kultúra központjává vált Kiskőrös

2017.05.02. 15:14

2017. április 30-án újra megrendezték a Petőfi Kulturális Fesztivált Kiskőrösön, melyre a szervezők a kultúra szinte valamennyi szegmensét igyekeztek elhozni a zenétől kezdve a képzőművészeten át.

Hirdetés

Nem csak Petőfiről szólt a fesztivál

A Petőfi szobornál 10 órakor kezdődő fesztivál megnyitójával egy időben beindult az élet a Levendula Gyermekparkban, a Művészparkban és Bem József táborában is.

A fesztivál megnyitóján elhangzott: „A Petőfi Kulturális Fesztivál lassan már egy évtizedes múltra tekint vissza, amikor ugyanis helyi, kulturális és ifjúsági kezdeményezésekből született meg egy olyan elképzelés, miszerint Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülővárosában érdemes lenne létrehozni egy Petőfi munkásságához, szellemiségéhez, és történelmi korához méltó nagyrendezvényt. A fesztivál először 2013-ban került megrendezésre, majd 2015-ben egy kétnapos eseményként került megrendezésre.”

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere a Petőfi Kulturális Fesztivált megnyitó beszédében kiemelte: „A rendezvény nem csak városunk nagy költőjéről, Petőfiről, hanem a fiatalokról is szól, hiszen nekik, valamint a kisgyermekes családoknak kínál számos programot és műsort.”

 

 

Újra életre kelt a Művészpark

A Petőfi Kulturális Fesztivál megnyitóját megelőző kiállítás megnyitóján a Petőfi Kulturális Egyesület vezetője elmondta: „Két évvel ezelőtt a főtér felújítása miatt a Petőfi Sándor Gimnázium sportcsarnokában, illetve az udvarában került megrendezésre első alkalommal a Petőfi Kulturális Fesztivál. Már akkor is megálmodtuk, és ki is alakítottunk egy Művészparkot, ahol különböző településekről érkezett képzőművészek, festők, rajz és grafikai művészek alkottak a közönség színe előtt.  A nagy sikert aratott művészparkot így idén a Petőfi Sándor szülőháza melletti Műfordítói szoborparkban keltettük életre.”

A Művészparkban részt vett a Kőrös Körül a Művészetért Egyesület, a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótáborért Egyesület, a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub, valamint a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kőr is. 

A fesztivál nyitányaként a szervezők egy kiállítással is kedveskedtek a megjelenteknek, melyen a Művészparkban a már megkezdett, befejezett vagy éppen folytatódó alkotások képzőművészeinek korábbi munkásságát lehetett megtekinteni.

 

 

Idén három helyszínen zajlottak az események

A Luther sétányon ismét berendezték a Levendula Gyermekparkot, ahol a gyerekek egész nap különböző képzőműves foglalkozásokban vehettek részt.

A Város Kemencéjénél megnyílt egy 1848-as magyar és egy osztrák katonai tábor is, ahol igazi tábori körülmények között több mint ötven magyar és osztrák katonai hagyományőrző mutatkozott be.

Először került megrendezésre Kiskőrösön a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A Petőfi sétányon felállítottak egy rendezvénysátort, ahol az ország különböző pontjairól érkező művészek rövidebb alkotásait vetítették le.

 

 

Zenéből, táncból, és irodalomból sem volt hiány

10:30-kor egy konferenciát rendeztek a Művelődési Központban, ahol a fesztivál szervezői vendégül látták az ország legnagyobb hagyományőrző fesztiváljait szervező csoport képviselőit. Ezáltal a Történelmi Emlékhadjárat, a Savaria Történelmi Karnevál, és a Kurultaj szervező csoportjából is Kiskőrösre érkezett egy-egy előadó, akikkel az érdeklődők egy kerekasztal beszélgetésen vehettek részt a színházteremben.

11 órától a Százszorszép Óvónői Bábcsoport előadásában bemutatták a Három Kismalac történetét a kisszínpadon.

13 órától fellépett az akusztikus hangszereket megszólaltató kisteleki Good Company együttes.

14:30-tól 16 óráig a Rackajam együttes adott koncertet, melyben összeolvadt a magyar kultúra és a rock'n'roll forradalom szeretete.

15 óra és 16 óra között a rendezvényre érkezett Varró Dániel és Benkő László író, akikkel a Petőfi Korzó Kávéház előtti területen találkozhatott a nagyérdemű egy zenés irodalmi műsor, valamint egy könyvbemutató keretében.

16 órától 19 óráig, a záróműsor kezdetéig felléptek a térségbeli néptánccsoportok: a Hétszínvirág Alapítvány csoportjai, a Szivárvány Néptáncegyüttes, az Izsáki Sárfehér Néptánccsoport, illetve a majsai Mayossa Hagyományőrző egyesület néptánccsoportja is.

19 órától pedig a kecskeméti Katona József Színház társulatának előadásában kezdetét vette a záróműsor, melyben János Vitéz daljátékát mutatták be a nagyszínpadon.

 

Galéria

KiskőrösMegyefesztiválhagyományőrzés2017Petőfi Kulturális Fesztivál