2024.04.18, Csütörtök

Akár hungarikum is lehetne a gátéri lovas postás

sokszinuvidek.24.hu

2017.05.11. 11:00

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2015-ben megyei értékké nyilvánította az ország egyetlen, és egyben utolsó lovas postását, mely Gátéron működik. Ezáltal akár a hungarikumok előszobájába, a Magyar Értéktárba is bekerülhet, onnan pedig egyenes út vezet a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Hirdetés

A Magyar Posta 1962. augusztus 1-től vezette be a lovas kézbesítést a tanyás településeken. Mára ezt a szolgáltatást a legtöbb helyen felváltotta az utak szélére kihelyezett postaláda. Az egyetlen település az országban, ahol még a mai napig is működik a lovas postai szolgálat, Gátér község. Kulik István, a Magyar Posta alkalmazottja 1987 óta tölti be ezt a tisztséget. A Gátérhoz tartozó tanyavilágban több mint 100 főnek szolgáltat lovas postakocsin a posta.

A levélküldemények és újságok kézbesítése mellett Kulik István talán még sokkal értékesebb feladatot is ellát: kapcsolatot tart a tanyavilágban magányosan élő emberekkel, hozza-viszi a falubeli híreket. Olykor bevásárol, becipeli az udvarról a tüzelőt, segít, ha ellik a tehén, vagy szól az önkormányzatnak, ha nagyobb segítségre szorul valaki.

Talán mindezektől is sokkal fontosabb, hogy a magányos, egyáltalán nem mobil tanyasi lakosok szót válthatnak valakivel, ezáltal kicsit bekapcsolódhatnak a falu életébe. Megesik, hogy kiváltja az idős emberek gyógyszereit, vagy bevásárol nekik a gátéri boltban.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Galéria

KözéletBács-Kiskun megyei értékekhungarikumlovas postakocsiGátér

Ajánló