2024.03.28, Csütörtök

Az ellenőrzések fókuszában a húsvéti sonka

kormany.hu

2017.04.06. 09:12

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal most ellenőrzi azokat az élelmiszereket – így a sonkát és más füstölt árukat is –, amelyek az ünnepi asztalra kerülnek.

Hirdetés

A március 20-án elrendelt ellenőrzés húsvétig tart. Az eddig végzett ellenőrzésnek még nincs összesített előzetes eredménye – jegyezte meg Zsigó Róbert.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásait módosították, szigorították a húsokra, a húskészítményekre vonatkozóan annak érdekében, hogy a vásárlók az eddiginél is jobb minőségű árukat vehessenek az élelmiszerboltokban. Így például ennek érdekében emelték meg több terméknél is az előírt minimális hústartalmat, és szabályozták a parasztsonkára vonatkozó előírásokat is, csökkentették például annak sótartalmát. A változások döntő hányada ez év augusztus elsején lép életbe, de a sonkákra és füstölt árukra vonatkozó előírásokat már ez év január elsejétől kell alkalmazni. Éppen azért, mert ezeknek a termékeknek nagy hányadát már húsvétkor is fogyasztják az emberek - mondta az államtitkár.

 

Elsősorban a baromfi ágazat átlag feletti növekedésének köszönhetően tavaly 4,5 százalékkal bővült a húságazat teljesítménye, meghaladva az ipar és az élelmiszeripar átlagos növekedését is – közölte a Hússzövetség társadalmi elnöke. Az ágazat árbevétele 2016-ban elérte a 717 milliárd forintot. Húsvétkor fogy el a füstölt áruk mintegy harmada, mintegy 6-8 ezer tonna, e mennyiségnek a fele-kétharmada a sonka – tette hozzá Éder Tamás.

Tavaly a sertésvágásszám elérte a 4,6 milliót, ami mintegy 5 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A vágásszám három év alatt mintegy 25 százalékkal nőtt, ami az ágazat egyértelmű fehéredését jelzi az általános forgalmi adó csökkentésének eredményeként.

 

A húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található, a kilónként 800-900 forintos gyorsérlelt, főtt sonka, és a 2000 forint feletti parasztsonka nem ugyanaz a termék. Vásároljon mindenki legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket – ajánlotta Éder Tamás.

NAVMegyenébihBács-Kiskun megyehúsvétNAV ellenőrzéshúsvéti sonka