2024.03.28, Csütörtök

A kecskeméti Gáspár András Szakközépiskola érettségi előtt álló diákjai közül idén heten választották a haza fegyveres szolgálatát életpályaként. A végzős osztályokban az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai oktatják a katonai alapismeretek tantárgyat.

Hirdetés

Népszerű a katonai életpálya Bács-Kiskunban. A megyében az elmúlt évben mintegy nyolcvanan vállaltak szerződéses szolgálatot, az MH Altiszti Akadémiára pedig tavaly több mint tízen jelentkeztek. Olyan azonban még nem fordult elő, hogy egyetlen iskolából heten választották volna a hivatásos katonai pályát. Idén viszont a Gáspár szakközépiskola végzős rendészeti osztályainak tanulói közül öten, Csizmadi Attila Erik, Újhelyi Máté, Szalai Balázs, Balog Krisztián, Farkas Attila Krisztián az MH Altiszti Akadémiára adták be a felvételi kérelmüket, Aradi Márk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán, Molnár Zsanett pedig az egyetem rendészettudományi karán szeretné folytatni a tanulmányait.

Az iskolában a 2007/2008-as tanévtől oktatják – külön osztályokban - a katonai alapismereteket. A képzést a tantestület részéről Madariné Ádám Györgyi, intézményegység-vezetőhelyettes koordinálja, az előadásokat az idei tanévben pedig az alsóbb osztályokban Lassú Gábor tanár, a végzősöknek az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője, Durgó Tamás őrnagy, és helyettese, Gáldonyi Sándor százados tartják.

Tavaly ősszel az MH Altiszti Akadémiáról érkezett vendégelőadók tartottak pályára irányító előadásokat a Gáspár szakközépiskola utolsó évfolyamát kezdő diákok részére. Szerencsi Zsolt alezredes, tanulmányi főnök a jelentkezőkkel szembeni elvárásokról, a felvételi követelményeiről, a képzés folyamatáról és a választható szakirányokról tájékoztatta a rendhagyó osztályfőnöki órák résztvevőit, a Magyar Honvédség hivatásos altisztjeinek szolgálati és életkörülményeit, a katonai szervezeteknél rájuk váró feladatokat, a továbbtanulás és a külszolgálat vállalásának lehetőségeit pedig Soós Lajos főtörzszászlós, az az akadémia vezénylőzászlósa ismertette.

Az államilag is elismert OKJ 54 emeltszintű, kétéves, katonai szakképzést nyújtó altiszti akadémia 2017/2018-as tanévére a jelentkezési határidő február 15-én ugyan lejár, az önkéntes tartalékos és a szerződéses szolgálat vállalása azonban az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzóirodáin, az év folyamán bármikor lehetséges. A kiszámítható katonai életpályát legutóbb például a kecskeméti iroda munkatársai, Bezerédi László törzszászlós és Kollár Ernő zászlós, a Malom Központban népszerűsítették.

MegyeBács-Kiskun megyehonvédelemkatonaéletéletpályadiákokMH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság