2024.03.29, Péntek

A jóslat szerint még tartani fog a tél

Kecskeméti Vadaskert

2017.02.02. 14:23

A Kecskeméti Vadaskert örvös medvéi, Lucky és Buddha a mai napon kibújtak a barlangjukból, és a tavaszias időben az árnyékukat is meglátták!

Hirdetés

A jóslat szerint még tartani fog a tél, de búsulásra semmi ok, mint ahogyan a medvék is, mi is élvezzük a jókedvet adó napfényt, amely számunkra tavaszt jósol. Lucky és Buddha sokat sétálnak és közben felderítik az olvadó jégtakaró alól előbújó újdonságokat, nagyon tetszik nekik a sok tócsa, amiben előszeretettel pancsolnak.

 

Február 2., Gyertyaszentelő napja. A népi hagyomány szerint e napon a téli álmából ébredő medve kijön a barlangjából, ha napos időt talál, s megtalálja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Ha a medve borús időre ébred, úgy mancsaival kitörli az álmot és nem megy vissza barlangjába, hanem elindul táplálék után, vagyis vége a téli időjárásnak, közel van a tavasz!

Ám a Vadaskertben, hasonlóan más állatkertekhez, a medvék, Lucky és Buddha, nem alszanak valódi téli álmot, hanem éjjelenként komfortos állatházukban pihennek, nappal pedig gondozóik jóvoltából bőséges és változatos táplálék ellátásban részesülnek, ezekben a hónapokban is.

KecskemétMegyeKecskeméti Vadaskertmedveárnyék