2024.04.20, Szombat

Elkezdődött a mederkotrás a Tiszaalpári Nagy-tó területén

Kiskunsági Nemzeti Park

2016.09.14. 08:20

A madarak százainak otthont adó Tiszaalpári Nagy-tó területén elkezdődtek azok a munkálatok, amelyeknek köszönhetően valóságos madárparadicsom alakulhat ki a vizes élőhelyen.

Hirdetés

A munkagépek megkezdték a tómeder kotrását. A KEHOP-4.1.0-15-2016-00010 számú projekt 358 840 310 Ft támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A fejlesztés eredményeként nagy területű, nyílt vízfelszín és egy kéthektáros költősziget várja a tavasszal visszaérkező madárcsapatokat.

A Tiszaalpári Nagy-tó madártani szempontból az egyik leggazdagabb élőhely a nyílt ártéren.

Évente több száz pár madárnak (nagykócsag, vörösgém, bakcsó, kanalas gém) ad otthont. Ide járnak táplálkozni a környéken költő rétisasok. A tó fontos szerepet tölt be a vonulási időszakban is, mint táplálkozó és pihenőhely. Az utóbbi évek magas Tiszai árvizeinek köszönhetően a tó vízellátása megoldott volt, de még ilyen jó vízellátású években is többször a kiszáradás fenyegette. A mederben felhalmozódott jelentős mennyiségű szerves üledék miatt neve ellenére inkább egy sekély vizű mocsár, mint nagy tó. A Tisza áradásainak köszönhetően évről évre jelentős mennyiségű hal is kint marad a tómederben. A halak elvermelése és áttelelése alacsony vízszint esetén nem lehetséges, ezért jelentős halpusztulás következhet be. A Nagy-tó egykor összeköttetésben volt a szomszédos Tiszaalpári Holt-Tiszával, de a két területet összekötő csatorna feliszapolódott, így a szabályozott vízáteresztés nem megoldható. A területen található egy felhagyott tőzegbánya is, mely szerves része a vizes élőhelynek. 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Széchenyi 2020 program keretében élőhely-fejlesztési munkálatokat valósít meg. A természetvédelmi szakemberek elképzelései alapján egy 7 hektáros, nyílt vízfelület kerül kialakításra, amely nem csak táplálkozó helyet biztosíthat egész évben az itt élő madarak számára, de kedvező élőhelyet nyújt az árvíz levonulását követően a tóban rekedt halaknak is. A kikotort szerves anyagból kialakításra kerül egy kéthektáros költősziget, amelyen sirályok százai mellett a gémfélék is kedvező feltételeket találnak a költéshez. A projekt részeként felújításra kerül a tavat és a holtágat összekötő csatorna, illetve a kettőt elválasztó zsilip. A projekt harmadik eleme az egykori tőzegbánya tó mentesítése a szennyező gumiabroncsoktól, valamint a kapcsolat megteremtése a Nagy-tó és a tőzegbánya gödör között.

A tervek szerint 2018 őszére átereszek, kisebb erek hálózatának létrehozásával kapcsolódik be ez a vizes élőhely is az Alpári-rét gazdag élőhelykomplexébe.