2024.04.23, Kedd
Az ország legjobb tűzvizsgálói között az elsők!

Az ország legjobb tűzvizsgálói között az elsők!

bacs.katasztrofavedelem.hu

2016.09.22. 12:35

A 2016-os Tűzvizsgálók Országos Versenyét a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte, Farkas Sándor tű. alezredes és Papp Csaba tű. százados. A csapat a legjobb helyszíni szemléért járó különdíjat is elhozta.

Hirdetés

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság harmadik alkalommal rendezte meg Székesfehérváron a tűzvizsgálók országos versenyét. A fővárosi és a tizenkilenc megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium hatósági főosztály szakemberei - negyvenkét versenyző - előbb elméletben, majd gyakorlatban mérték össze tudásukat.

 

A tűzvizsgálat egy összetett, precíz szakmai elemekből felépülő munkafolyamat. A tűzeseti helyszíni szemlétől, az adatok, tények megfelelő rendszerezésével feltárt fizikai és kémiai folyamatoktól, logikus következtetések útján jut el a tűz keletkezési okának megállapításához. Ez a munka komoly szakmai tudást, felkészültséget és gyakorlatot igényel. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektet e szakterületen dolgozó hivatásos állomány tudásának fejlesztésére, az érintett civil szakértők munkáját is segítő szakmai konferenciák és gyakorlatok rendszeres szervezésére.

 

Az idei országos verseny az elméleti tudás felmérésével kezdődött, az indulók egyenként adtak számot ismereteikről. A tesztkérdéseket gyakorlott tűzvizsgáló szakemberek állították össze. Ezeket három gyakorlati feladat követte: a tárgyfelismerés, a szemletárgy-lefoglalás és a helyszíni szemle. A tűzvizsgálóknak első körben hat kiégett háztartási berendezésről kellett megállapítaniuk, hogy okozták-e a tüzet, vagy csak kárt tettek bennük a lángok, majd az adott helyszíneken talált szemletárgyak lefoglalásának helyes módját kellett bemutatniuk. Az egész napos megmérettetés utolsó feladataként a verseny leglátványosabb feladata várt az indulókra – az elmúlt két alkalommal ellentétben ugyanis a szervezők ezúttal nem egy előre berendezett helyiségben keltettek lángokat, hanem egy akkumulátor-hibás és egy benzinnel leöntött autót gyújtottak fel, majd a csapatoknak sorsolás után el kellett végezniük az egyik jármű teljes körű helyszíni szemléjét.