2024.03.29, Péntek

A Mozaik Múzeumtúra road-show első állomása Kecskemét lesz

Kecskemet.hu

2016.09.10. 07:38

A regionális jellegű, tartalmasan szórakoztató és közönség-csalogató minta-programokra 2016. szeptember 16-án, pénteken 10 és 21 óra között kerül sor néhány kiemelt, népszerű muzeális intézményben. A projekt helyi-térségi szakmai gesztora a Kecskeméti Katona József Múzeum.

Hirdetés

A Mozaik Múzeumtúra alapvető célja a közgyűjtemények népszerűsítése és a múzeumok sokszínű kulturális kínálatának megismertetése, amelynek nemzeti identitásunk erősítésében is lényeges szerepe van. A program hitvallása szorosan összefog az UNESCO nemrégiben nyilvánosságra hozott, a világ múzeumainak funkcióit meghatározó állásfoglalásával, amelynek négy alapeleme: a megőrzés, a kutatás, a kommunikáció és az oktatás.

A program elsődleges célcsoportja a 8–16 év közötti fiatal korosztály, de bíznak benne, hogy a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítaniuk. Fontos, hogy a gyermekek ne kötelező programként, hanem élményként tekintsenek a múzeumlátogatásra.

 

A 2014-ben lezajlott program leghangsúlyosabb eleme, a matricagyűjtő játék jelentősen átalakulva, ezúttal határidő nélkül, egyszerűbb szabályokkal és online felületen folytatódik. A játékosok a megállító táblán található QR-kód segítségével tölthetik le okostelefonjukra a játékhoz szükséges alkalmazást.

 

A Mozaik Múzeumtúra hat állomásos országjárásra indul ősszel. A roadshow keretében múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, koncertekkel, exkluzív tárlatvezetéssel és különleges, vagy máskor nem látogatható helyszínek bemutatásával igyekeznek vonzóvá tenni a részt vevő intézményeket. A roadshow állomásai: Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Pécs, Győr és Debrecen lesznek.