2024.04.25, Csütörtök

Kecskemétre ért a Borkiválóságok Könyve

2016.07.21. 16:04

A Térség kiváló borászait ismerték el.

Hirdetés

Ma délelőtt került sor a Borkiválóságok Könyvének kecskeméti bemutatójára az Országos Roadshow keretében, valamint a Térség kiváló borok tulajdonosainak elismeréséül a tanúsító okleveleket adott át Dr. Kiss Eliza, a Nemzeti Borkiválóság Program ötletgazdája.

 

A magyar borászat ma a minőségi korszakváltás időszakát éli, és komoly lehetőségek előtt áll. Köszönhető az elhivatott és elkötelezett borászainknak, de a hűséges magyar fogyasztóknak is, mivel ők egyre inkább a hazai, minőségi magyar borok mellett teszik le voksukat. – írja a könyv köszöntőjében dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Dr. Kiss Eliza, kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos szavaival élve: Három év telt el az első program meghirdetése óta. A kiépített rendszer jól működik. A tárca vezetése, a NÉBIH BAII munkatársai, az OBB tagjai mind professzionálisan működnek együtt, mostanra, mostanra kialakult egy összehangolt munkarend. Rengeteg tapasztalattal a hátunk mögött, ideje megállni és tovább gondolni a jövőt. Bármennyire is jól működő rendszerről van szó, nem szabad szem elől téveszteni, hogy az idő megköveteli a fejlődést. Annak érdekében, hogy a borászok elégedettek legyenek a fogyasztók még kiválóbb minőségű bort tudhassanak poharukban, nekünk is dolgoznunk kell. Fontos feladat az, hogy a kiválasztott boroknak megfelelő piacot teremtsünk és kiemelt feladatként kezeljük a borászok erre irányuló igényét. Az értékes marketingfelületen túl, hasznos lenne, ha a Borkiválóság brandnek valódi piaci értéke lenne, amely a gyakorlatban az eladások növekedésében is megjelenne.

 

A magyar és angol nyelven most megjelent 2016. évi Borkiválóságok könyvét (fehér- és rozéborok kategóriában) a Városházán dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa azonban nemcsak a kötetet mutatta be, hanem át is adta az okleveleket azoknak a borászatoknak, amelyek valamilyen borral, borokkal bekerültek a kötetbe.

A Duna borrégió Magyarország legnagyobb szőlőtermő területe, az ország középső és déli részén, a Duna és a Tisza által határolt síkságon fekszik. Mintegy 23000 hektáros szőlőterülete három borvidék (a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági borvidékek) területének összessége. Klimatikus viszonyait a Magyarországon alapvetően uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg, amire leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzők. Talajai kevéssé változatosak, a terület zömén mésztartalmú homoktalajok találhatók, valamint kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti és öntéstalajok. A homoktalajok kialakulása elsősorban a Duna folyónak köszönhető, ami a kelet-nyugati irányú mozgásával évezredek alatt a Duna-Tisza közén hagyta homokos hordalékát.

A könyvbe a térség kiváló borászai és kiváló termékei kerültek be:

Csongrád: Ungerbauer Családi Borpince, Cserszegi Fűszeres

Hajós-Baja: Koch Borászat, Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres

Kunság: Béla Borászat-Dűne Winery, Imrehegyi Kései Ezerjó és Imrehegyi Kései Olaszrizling

Kunság: Dimenzió Borászat, Regős

Kunság: Eredet Pince, Kékfrankos Rosé

Kunság: Font Pincészet, Irsai Olivér

Kunság: Frittmann Borászat, Generosa és Kékfrankos Rosé

Kunság: Gál Szőlőbirtok, Gál Szürkebarát

Kunság: Kökény és Fia Családi Borászat, Chardonnay és Fischer Parti Rozé

Kunság: Közép-Magyarországi Pincegazdaság Tízhold Szőlőbirtok, Generosa és Orchidea Rosé

Kunság: Kunvin Borászat, Aureus Rajnai Rizling

Kunság: Polyák Borászat, Királyleányka, Olaszrizling és Merlot Rozé

Kunság: Szentpéteri Borpince, Irsai Olivér, Kékfrankos Rosé és Cabernet Sauvignon Rosé

Galéria