2024.03.28, Csütörtök

Helikoptert is bevetnek a parlagfű ellen

2016.07.27. 10:58

Szívós, kemény növény, minden eszközzel harcolni kell ellene.

Hirdetés

Helikopteres légi felderítéssel kutatja a parlagfűvel fertőzött területeket a megyében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal július 28-án.

 

A parlagfű elleni közérdekű védekezés keretében a felderítés során elektronikus jegyzőkönyv és fotók készülnek a parlagfüves területekről. A légi ellenőrzés különösen az összefüggő mezőgazdasági területek felett hatékony. 

A fertőzött területek beazonosítása után a hatóság munkatársai mielőbb megteszik a szükséges intézkedéseket a földtulajdonosokkal és földhasználókkal szemben.

A földhasználóknak és földtulajdonosoknak törvény írja elő, hogy minden év június 30-ig elvégezzék földterületeiken a parlagfű-mentesítést, megakadályozva ezzel a bimbók kialakulását. A gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani.

Fontos tudni, hogy a parlagfű-mentesítést nem csupán a gazdálkodóknak kell elvégezni, de a kötelezettség belterületeken is érvényes, már akkor is, ha nagyobb telekkel rendelkező hétvégi házat, gyümölcsöst, kertet tudhat valaki a magáénak.

A parlagfű elleni védekezés leghatékonyabb és legmegfelelőbb módszereinek kiválasztásában a gazdák segítséget kaphatnak a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereitől, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarától.

 

Az irtás elmulasztása bírságot jelent

A parlagfű-mentesítés elhanyagolása nemcsak az allergiások életét keseríti meg, de komoly bírsággal is járhat. Ennek összege függ a mulasztás súlyosságától, esetleges ismétlődésétől, kül- vagy belterületről van-e szó, mekkora a szennyezettség területe és mértéke.

Mindezek alapján azonban már belterület esetében is 15 ezer forinttól indul a bírság összege, de több százezer forint, felső határa pedig akár milliós nagyságrendű is lehet.

Megyeparlagfű