2024.04.18, Csütörtök

Már lehet nevezni a a Lakiteleki Filmszemlére

2016.06.06. 10:17

Idén 16. alkalommal szervezi meg a Lakiteleki Filmszemlét a Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület. Az október 11. és 13. között megrendezendő eseményre szeptember 5-ig várják a nevezéseket. 

Hirdetés

Az idei rendezvényen megemlékeznek az 1956-os forradalom évfordulójáról és Morell Mihály képzőművészről, filmesről is.

A versenyen részt vehetnek falvak, városok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek, magánszemélyek határon innen és túlról minden 2010 után készített magyar nyelvű alkotással, amely a korábbi filmszemléken nem szerepelt - tájékoztatott a pályázati feltételekről Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola alapítója. 
Hozzátette: nevezni krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok és 1956 emlékezete kategóriákban lehet. Minden benevezett filmről egy rövid szöveges leírást is kérnek, amely a katalógusba is bekerül.

A filmszemle felhívása szerint, krónika kategóriában helyi híradó, aktuális közéleti riportműsor és sport szerepelhet maximum 26 perc időtartamban. A korkép kategóriában legfeljebb 52 perces, egy településről készített filmtanulmánnyal valamint filmszociográfiával, a művelődés kategóriában maximum 26 perces hungarikumokról, helyi értékekről készített filmmel lehet nevezni. A portréfilmek hossza is maximum 26 perc lehet. A fikciós műsorok maximum 10 perces szórakoztató filmek, animációs, rajz- és kísérleti filmek lehetnek. Az 1956 emlékezete kategóriában az 1956-os forradalom és szabadságharc előzményeit, történéseit, helyi emlékeit, az emberi helytállást, valamint a hozzátartozók megpróbáltatásait bemutató maximum 52 perces filmekkel lehet nevezni. 

A pályamunkákat 2016. szeptember 5-ig várják. A szemlére bejutó alkotásokat előzsűri választja majd ki 2016. szeptember 13-14. között. A zsűri elnöke az elmúlt évekhez hasonlóan Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép mestere. Az előzsűri döntéséről a pályázókat szeptember 18-ig elektronikus levélben értesítik.

A nevezési lap letölthető a népfőiskola honlapjáról:www.nepfoiskola.lakitelek.hu oldalról.

mti

Galéria

KultúraLakiteleklakiteleki filmszemlelezsáknépfőiskola