2024.04.19, Péntek
A kultúra, az vajon mi?

A kultúra, az vajon mi?

2016.01.22. 10:14

a kultúra minden és mindenki felett áll, így a Magyar Kultúra Napján a káoszt, mind mindannyiunk legnagyobb ünnepét ülhetjük meg. 

Hirdetés

Azt értem, hogy van halottak napja, bár ennyi erővel lehetne születések napja is, hiszen ahogyan különböző napokon születünk, úgy különböző napokon is halálozunk el. A halottak napja mégis jó, mert akkor mindenki egy kicsit magába fordul és visszaemlékezik a halottaira, amikor még éltek.

Értem a vallási ünnepeinket is, a nemzeti ünnepeinket is, de ilyetén formában a kultúra napja leginkább az apák napja mellett tartott anyák napjára hajaz. Persze nem, mert amíg mindenkinek van biológiai apja és anyja, addig a sokak szerint sokaknak egyáltalán nincs kultúrája.  

Mert ha legalább a művelődés napját ünnepelnénk, azt is érteném, hiszen mindenki művel valamit, így bizonyosan meg tudná ünnepelni évente egyszer, azt, hogy művel valamit, legyen az bankrabló, politikus, vagy akár újságíró…

…de a kultúra az vajon mi?

A Magyar Kultúra Napját 1989-óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy 1823-ban ezen napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Tehát január 22-én sem a kultúrát ünnepeljük, hanem a regnáló himnuszunk „születését”.

A wikipedia szerint: A kultúra kifejezés általános értelemben egy embercsoport szokásainak és hagyományainak összességé,t vagy a szűkebb meghatározást takaró ún. „magas kultúrát” értjük. A „kultúra” körülírására nincs egységes definíció. Korok, társadalmak és egyes tudósok mind különböző módon határozták meg, hogy mi a kultúra. A kultúra gyökereinek kutatása egybe fonódik az emberi társadalom kezdetének meghatározásával. Azonban az eltérő és különböző kulturális jegyek értelmezési különbsége miatt nem kijelenthető, hogy mikor volt a kultúra kezdete.”

Tehát a kultúrának létezik ugyan egy sejtelmes meghatározása, viszont senki sem tudja, hogy mikor kezdődött, és na pláne, senki tudja pontosan megmondani, hogy mi az. Így talán nem túlzás megállapítani, hogy a kultúránkról láthatóan kevesebbet tudunk, mint Istenről, akit közismerten nem látott még senki, nem beszélt vele senki, mégis mindenki bizonyos benne, hogy létezik. (Mint mondani szokták: „Zuhanó repülőn nincs ateista!” – így az előbbi kijelentés vitán felül áll.)

Mégis van egy rakás kultúránk. Hogy a legjobbakat kiemeljük, például mindenkinek van étkezési kultúrája, öltözködési kultúrája, sőt borkultúránk is van sok más kultúra mellett. Persze ha a sok kultúránkat felsorakoztatjuk, mindjárt láthatjuk, hogy nincs két egyforma kultúra-sorral rendelkező ember. Az egyikőnk a népi viseletet szereti, a másikunk a divatos cuccokat, az egyikőnk a rozét issza a másikunk a nagyvöröset.

Ha ebben a bábeli sokszínűségben mégis egy viszonyrendszerhez akarom hasonlítani a kultúránkat, akkor nincs jobb párhuzam erre a Facebook-nál. Ott sincs két egyforma profil, hiszen az egyikőnk Kecskeméten él és mondjuk orvos, a másikunk Baján és mondjuk cégvezető. Viszont a kultúra a messze a Facebook felett is áll, hiszen a közbeszéd alapján mára létezik Facebook kultúránk is…

Zárszó

Összefoglalva ezt a hetekig folytatható elmélkedést megállapíthatjuk, hogy a kultúra minden és mindenki felett áll, így a Magyar Kultúra Napján végtére is a definiálhatatlan káoszt ünnepeljük. Az ország legjelentősebb ünnepének a dátumát pedig a magyarság egyik legfiatalabb, mégis a legtöbbet alkalmazott szimbólumának a dátumára, a himnusznak a születésnapjára tettük. Ami azért kimondva, vagy kimondatlanul, már önmagában igen sokat elárul kis országunk kultúrájáról…

Oltyán József

Galéria

KultúraMagyar Kultúra Napjakáoszmagyarkultura