2024.03.28, Csütörtök

Újabb szembenézős könyv jelent meg Kecskemétről

2014.04.04. 12:11

Rigó Róbertnek az Elitváltások évtizede Kecskeméten (1938-1948) – című könyvének a bemutatójára került sor csütörtökön délután a Kecskeméti Megyei Könyvtárban. Az eseményre számos író, költő és irodalomrajongó volt kíváncsi.

Hirdetés

Ez alkalommal is városunk kulturális nagymestere Kriskó János moderálta a bemutatóval egybekötött társalgást, amely elsősorban a könyvről és Rigó tolmácsolásában a történelmi nézetekről szólt. A szerző elöljáróban elmondta, hogy szerinte nincsenek évszámokhoz köthető történelmi időszakok, hanem csak történelmi átalakulásról beszélhetünk.

A könyvét e szavakkal ajánlja az olvasóknak:

„A történészek hajlamosak – önkényesen és vitatható szempontok alapján – történelmi korszakokban gondolkodni. Azok a történeti munkák, amelyek a két világháború közötti időszakot tárgyalják, rendszerint 1938-ban érnek véget, a Horthy-korszakkal foglalkozók 1944-ben, esetleg 1945-ben fejeződnek be, a második világháborút kutatók többnyire az 1938 és 1945 közé eső évek eseményeit veszik górcső alá, a nagy világégést követő új berendezkedést elemzők pedig általában 1944-gyel vagy 1945-tel indítanak. Írásomban a korszakhatárokat, ezektől eltérően, 1938-ban és 1948-ban jelöltem ki, amelynek két fő oka van. Az egyik az, hogy a meggyőződésem szerint a 20. századi magyar társadalomtörténetben a legnagyobb és legmaradandóbb változások 1944-ben és 1945-ben játszódtak le, ezért meg kellett vizsgálnom - helyi – előzményeit és következményeit is. A másik az, hogy az egyénre, a helyi elit tagjaira fókuszáltam, akiknek többsége túlélte a korszak határát és valójában azzal foglalkozott, hogy e rendszerváltások hogyan hatottak rájuk, miként formálták át életüket.”



Rigó könyve egy újabb olyan alkotás Kecskeméten, amely a második világháború óta megduplázódott lakosság számára is értelmezést, magyarázatokat és nem mellékesen egyáltalán gyökereket alkot.