2024.04.20, Szombat

Hollókői Húsvét - aki teheti, kerülje!

2014.04.21. 07:53

(Igazi kis látványosság a felújítás alatt álló Vár Étterem)A magyarországi húsvétozás ékkövének számító Hollókő egy kedves kis palóc falu volt valaha, majd világörökség része lett, majd sokan eljöttek és az idén egy csodálatos kis káosszá vált, amit az egymásra eső két csepp eső egy gusztustalan sárhalmazzá gyúrt.

Hirdetés

A nagy büdös igazság az, hogy Hollókő szép házai előtt valaha lefényképezett húsvétozó fiatalok, akik vödörből öntözték a népviseletbe öltözött lányokat azt a képzetet keltették, hogy ez aztán az igazi vidéki Húsvét. Persze mára ez a kis ékszerdoboz egy gazdasági vállalkozássá vált és ami megmarad a 2014-es Hollókőről az idelátogatóknak, az a merev pofátlanság, amivel lehúzzák a vendégeket úton-útfélen.



Aki még nem járt a faluban annak meglepetést fog okozni, hogy Húsvét idején 2500 felnőtteknek és a gyerekeknek sem ingyenes a hollókői belépő. Nem, Ön jól olvasta, ezért nem jár semmi, legfeljebb az egyébként ingyenes látogatható hollókői várba is be lehet lépni ezzel a hollókői karszalaggal. Nem csalás, nem ámítás ma Magyarországon belépőt lehet szedni egy olyan faluba, ahol aktívan élnek. Ha ezen a semmiségen sikerül túllépni a családnak, akkor jöhetnek a következő multinacionális élmények az 500 forintos zsírban csicsogós házi rétestől, a visszataszító sült-kolbászoson át, a kapualjakban kapható "kedvezményes árú" bizonytalan eredetű dolgok tárházáig.

Szerencsére ebben az igazi vidéki küzdelmet tükröző sártengerré váló falucskában azért, hogy a jégpálya szerű utcákon leszúrt rittbergereket produkáló anyukák és apukák látványáért nem kellett fizetni, de ezen kívül mindenért. Ami nem baj, hiszen ingyen semmi sincs, csak ha egy percnél tovább belegondolunk a Húsvétba és a feltámadásos vallási ünnepet is keressük benne, nos arra Hollókőn biztosan nem találunk. Legfeljebb néhány buja helyi hagyományőrző csoportra, akik ezt a  képtelenséget megpróbálják egy kissé legalább vidámabbá tenni.