2024.03.29, Péntek

Cifra foglalatban - Avarok aranyai s a szecesszió kincsei

2014.04.23. 17:53

Április 23-án a Cifrapalotában ismertették a nyertes múzeumszakmai pályázatokat. A sajtótájékoztatót Mák Kornél alpolgármester tartotta, a Kecskeméti Katona József Múzeum részéről jelen volt Rosta Szabolcs múzeumigazgató, valamint Dr. Wicker Erika, Dr. Tombáczné Dr. Végh Katalin, Szabóné Bognár Anikó a támogatott programok téma-gazdái.

Hirdetés


2013-ban a Kecskeméti Katona József Múzeum célja volt, hogy olyan pályázatokon induljon jó eséllyel, amelyeknek segítségével a Cifrapalota megújulhat, mind technikai, mind tartalmi szempontból. Így olyan fejlesztési programtervet dolgoztak ki, mellyel az Emberi Erőforrások Minisztériuma oltalma alatt álló pályázat múlt évi keretéből 15 millió forint támogatást nyertek el a "Nagyurak és vezérek: Híres avar leletek Kecskemét környékéről" című állandó kiállítás létrejöttéhez. A leletek bemutatását rendkívül igényes körülmények között tervezik megvalósítani, a minimál, a csillogás jegyében- mondta el Dr. Wicker Erika látványért és a kiállításért felelős régész. Június közepére tervezik a kiállítás megnyitását a Cifrapalota első emeleti termében, amelyet a tervek szerint fognak átalakítani. A kiállításhoz nyomtatott, illusztrált anyag is készül majd.

Bejelentették továbbá, hogy a Cifrapalota pávás termének felújítását - ahol a sajtótájékoztató is zajlott -, 10.160. 000 forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ennek keretében korszerűsítik a hang és fénytechnikát, projektort kap a helyiség és alkalmassá válik a továbbiakban sajtótájékoztatók, konferenciák, megbeszélések érdemi lebonyolítására. Bár a paravánokat lebontják, továbbra is megőrzik bemutatótermi funkcióját, kisebb vitrinekben elhelyezett iparművészeti kiállítási tárgyak segítségével. Ezek az újítási munkálatok előreláthatólag a 2014-es év második felében kezdődhetnek meg.