2024.03.29, Péntek

20 éves jubileum Veránkán

2015.10.16. 04:07

Idén, október 10-18 között, immáron 20. alkalommal szervezi a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a már komoly történelmet magáénak tudó veránkai alkotótábort. A gemenci Duna-szigeten létrejött plein air (szabadban alkotó, tájban dolgozó) művésztelepnek a Veránka szigeti turista- és üdülőközpont ad otthont. A helyszín választásában a környezet, az érintetlen táj és a szinte ősállapotokat idéző Gemenci erdő játszik döntő szerepet - ez a gondolat indította el 1996-ban a festőtábort, a fő irány és a munka alapja ma is ez.

Hirdetés

A meghívás mindig azoknak a művészeknek szól, kiknek módszere és művészi tematikája a tájban való alkotás. Nem a stílus, hanem az alkotói, emberi magatartás tartja össze az itt dolgozó festőket, akik nemcsak szakmailag, hanem emberileg is megbecsülik egymást, empatikusak, jól tudnak együtt dolgozni. Az odaadó, közös munka lakmusza az egymás művészetét segítő, véleményező hozzáállás, mely mindig kollektív, objektív és szeretetteljes.

A legtöbb művész évről-évre rendszeres visszatérő vendég Veránkán, ezért már évközben tervezhetnek, készülhetnek erre az egy hétre és tudnak az előző évi munkáikra építeni, azokat továbbgondolni. Mindez segíti az alkotó munka minőségének emelését. Munkáikon szemmel látható a fejlődés, alkotásaik egyre érettebbek, magasabb színvonalúak.

Bruncsák András, technikai szervező elmondása szerint az esős, hideg időjárás miatt az idei egy kifejezetten nehezített tábor. Ez azonban nem szegi a 8 festőművész alkotókedvét és elhivatottságát. Az itt elkészült, illetve műteremben továbbfejlesztett munkákat - a már megszokott hagyomány szerint - tavasszal egy kiállításon a nagyközönség is megcsodálhatja.
 

VÁRKONYI ÉVA

 

sajtó- és nemzetközi kapcsolatok referense

Galéria

Kultúrahirek