2024.04.19, Péntek
Időutazásra csábít a múzeumok éjszakáján a Kecskeméti Múzeum
indafoto.hu

Időutazásra csábít a múzeumok éjszakáján a Kecskeméti Múzeum

Kecskeméti Katona József Múzeum

2019.06.20. 11:58

A Kecskeméti Katona József Múzeum idén három helyszínen, a Cifrapalotában, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben, valamint a Naiv Művészetek Gyűjteményében várja a látogatóit, június 22-én szombaton, 18:00-24:00 között.

Hirdetés

A város egyik legszebb szecessziós épülete, a Cifrapalota kiállítóhely, a Kecskemét 650 kiállítás jegyében kínál többdimenziós időutazást városunk történelmébe.

 

Az este felütését „Tánc, szerelem, természet” címmel a Cantus Nobilis Kórus koncertje adja. Ezt követően Kecskemét Várostörténeti Atlaszát ismerhetik meg az érdeklődők, amely nemcsak a helyi városlakóknak, de a vendégeknek is élményeket ígér. Egyéb érzékszervek sem maradnak szárazon, az éjszaka folyamán két alkalommal bor és kézműves édességek csábítják kóstolásra a múzeum vendégeit, a RimócziArt és a Damax Kft. jóvoltából.

Fél 8-tól és fél 10-től zene tölti be a palota falait: zenés mesejáték várja a kisebbeket Burovincz Laurával és Surányi Zsolttal, majd folk-improvizációs zenei műhely a nagyobbakat a Cifrapalota udvari zenészeivel.

A kézműveskedésre vágyó gyerekek kecskefigurát készíthetnek, és megismerhetik a linómetszés technikáját Merinu Éva múzeumpedagógussal.

 

A Kecskemét 650 kiállításhoz kapcsolódva óránként jelentkeznek egy-egy izgalmas szakmai előadással a múzeum kutatói:

Virág Ágnes művészettörténész a művészklubok és üzemkiállítások témájában mesél Kecskemétről, ifj. Gyergyádesz László művészettörténésszel Lechner, Rákóczi-emlékkel kombinált víztornyát vizualizálhatják. A rendhagyó tárlatvezetés a kiállításban látható modellhez kapcsolódóan, a zseniális építész 1910-es évek elején a Rákóczi út végére tervezett megvalósulatlan víztornyáról szól majd, amelyet Gerle János szép szavaival „napként aranyló, narancsszínű kerámia borít, a termékenységet, életet jelképező hímes tojás mintázatára emlékeztető motívummal” jellemez. Ezt követően Hajagos Csaba történész Mélységek között is a legmélyebb címmel repít vissza városunk lebilincselő történelmébe.

Fél 11-től egy közös interaktív vetélkedőre invitálják a bátor vállalkozókat, akik a Kecskemét 650 tárlathoz kapcsolódóan mérhetik össze tudásukat.

 

A Szórakaténusz Játékmúzeumban a Távol Keletre utazhatnak, a japán játékok világa elevenedik meg majd az éjszaka alatt. A Naiv Gyűjteményben interaktív játékok által óriásfestményt készíthetnek, mesét szőhetnek Tassy Lillával, de akár japán babának is beöltözhetnek a résztvevők.

 

Galéria

KultúraKecskeméti Katona József MúzeumMúzeumok Éjszakája