2024.03.28, Csütörtök

Bemutatkozik a Ráday Múzeum Ládafia Utazómúzeuma

Ráday Múzeum

2018.02.16. 14:25

A Ládafia Utazó Múzeum program lehetőséget kínál arra, hogy azok a diákok is bepillantást nyerjenek  a múzeumban őrzött értékekbe, akik a városi múzeumoktól távolabb működő iskolákban tanulnak, akik számára a kiállítások rendszeres látogatása nehezen oldható meg. Múzeumpedagógusok felkeresik az érdeklődő intézményeket, és ott tartják meg a kínálatukból kiválasztott vagy előre egyeztetett témájú foglalkozásokat.

Hirdetés

A foglalkozások a kecskeméti Ráday Múzeum állandó gyűjteményében található műtárgyakra építve dolgozzák fel az egyes témaköröket. A témától függően műtárgyakat, másolatokat, bemutatóanyagokat visznek a helyszínre, melyeket a gyerekek és a pedagógusok megnézhetnek, megtapinthatnak, tanulmányozhatnak, így lehetőségük nyílik a foglalkozás témájához kapcsolódó műalkotások közvetlen megfigyelésére, felfedezésére és a róluk való gondolkodásra. A bemutatókat virtuális múzeumi sétával kezdik, majd a témákat korszerű oktatási módszerekkel/eszközökkel, interaktív táblai bemutatókkal teszik érdekesebbé.

Céljuk, hogy az iskolások érdeklődését felkeltsék a múzeumok iránt, hogy a Ráday Múzeum kincseinek megismerésén keresztül válhassanak múzeumlátogató, múzeumot érdeklődve megtekintő felnőtté.

 

Foglalkozások:

Múzeum nézegető – múzeum látogató (6-14 éveseknek) Múzeumi és múzeumhasználati alapismeretek. Interaktív ismerkedés a múzeumok világával.

Madárlesen a múzeumban (7-14 éveseknek) Madáralakok a művészetben, megjelenésük a múzeumi műalkotásokon, interaktív feladatokkal kísérve.  (+ kézműves foglalkozás igényelhető)

Virágeső (7-14 éveseknek) Virágmotívumok szerepe és megjelenése a kiállított tárgyakon. Virágminták tervezése, megvalósítása különböző technikákkal.  (+ kézműves foglalkozás igényelhető)

A portrétól a szelfiig (10-14 éveseknek) A portréfestészet kiállított darabjainak segítségével a portréfestés történetének rövid áttekintése. A portrékészítés célja, változása a fotótechnika fejlődésével. A portrék és önportrék 21. századi lehetőségei.

Állatokra hangolva (5-10 éveseknek) Állatok a műalkotásokon. Állatok a mesékben, irodalmi művekben, ismert gyerek-dalokban, klasszikus zeneművekben, a kiállított tárgyakhoz kapcsolódva.  (+ kézműves foglalkozás igényelhető)

Forma és funkció - egy unikális keresztelőkészlet (12-18 éveseknek) a kiállítás középpontjában álló tárgy megismerése, a részletek bemutatása, közös elemzése.

A régi iskolapadban ülve - a debreceni rézmetsző diákok nyomában (8-14 éveseknek) interaktív ismerkedés a kiállítás tárgyaihoz kapcsolódó történelmi korral. Az iskola történelmi változásai. Miért jó ma iskolásnak lenni?

Szimbólumok nyomában (8-14 éveseknek) A szimbólumok jelentése, megjelenése a tárgyakon, értelmezésük, helyük a kiállításban.

Ásványok a Bibliában (90 perc) (10-14 éveseknek) Milyen szerepük volt az ásványoknak a Bibliában, illetve mire használták őket általában a mindennapi életben? Az előadás 6 fém és mintegy 30 ásvány ásványtani leírását ismerteti és bibliai idézetekkel illusztrálja az ásványok szerepét az ókori zsidó hitéletben, valamint a korai keresztény egyházban.

Kézműves foglalkozások (6-12 éveseknek) – előre egyeztetetten új technikák és anyagok megismerése (hagyományos technikák mellett: quilling, transzfer, tűnemezelés stb.) – önállóan vagy múzeumi témákhoz kapcsolódóan.

                                                                             

Az Utazó Múzeum kínálta múzeumpedagógiai foglalkozás helyszíne lehet osztályterem, könyvtár vagy klubhelyiség, ahol a résztvevő tanulók számára kényelmesen biztosítható az ülőhely, az asztal és valamennyi mozgáslehetőség is. Célszerű, ha működőképes interaktív tábla is rendelkezésre áll, de ennek hiányában elegendő a kivetítésre alkalmas falfelület is a bemutatóhoz, szükség esetén a munkatársak biztosítják a projektort, laptopot is.

A foglakozások hossza függ a feldolgozott témától, illetve attól, hogy kézműves foglalkozás is kapcsolódik-e hozzá. Időkerete 45-60-90 perc - előzetes egyeztetés szerint.

A foglalkozásokon egyszerre mindig egy tanulócsoport vagy osztály vehet részt, de egy napon akár 3 órát is tudnak vállalni.

 

Galéria

KecskemétKultúraRáday múzeumLádafia Utazó Múzeum