2024.03.28, Csütörtök

Mintegy kétezren látták a III. Pajtaszínházi Szemlét

MTI

2018.01.30. 20:00

Kétezernél is több néző volt kíváncsi a vidéki amatőr színjátszókat bemutató III. Pajtaszínházi Szemlére, amelyet a hétvégén rendeztek a Nemzeti Színházban.

Hirdetés

A szemlén Városföld (Bács-Kiskun megye), Vásárosbéc (Baranya megye), Kétsoprony (Békés megye), Hollóháza (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Apátfalva (Csongrád megye), Magyaralmás (Fejér megye), Dör (Győr-Moson-Sopron megye), Monostorpályi (Hajdú-Bihar megye), Atkár (Heves megye), Jásztelek (Jász-Nagykun-Szolnok megye), Tardos (Komárom-Esztergom megye), Tar (Nógrád megye), Bag (Pest megye), Hedrehely (Somogy megye), Újdombrád (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Pálfa (Tolna megye), Kissomlyó (Vas megye), Sümegprága (Veszprém megye) és Milejszeg (Zala megye) amatőr színjátszó csapatai léptek színpadra.

 

 

Az ország minden megyéjéből érkező csoportok kulturális országjárásra invitálták a nézőket, bemutatva településük, tájegységük sajátos ízét-zamatát, nyelvjárását és észjárását, nem egyszer a helyi legenda- és népzenei kincset is mozgósítva a színdarabokban. Összesen több mint háromszáz fellépő és közreműködő valósította meg a 19 színdarabot, amelyek közt népszínművek, klasszikus és kortárs darabok, vásári komédiák és saját szerzemények is voltak.

A bevont települések átlagos lélekszáma 1500 fő körüli: a legtöbben a Pest megyei Bagon élnek, a legkisebb pajtaszínházas település pedig idén a baranyai, alig 200 lelkes Vásárosbéc volt. A szemle előadásai közül minden, a helyi legendákat, anekdotákat feldolgozó, saját ötletből származó darab olyan településen született, ahol a lakosok száma az ezret sem éri el.

Az NMI Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság harmadik évada szervezett országos, a közösségépítést és az amatőr színjátszást összekapcsoló szombati programjára 1300-an regisztráltak, vasárnap pedig mintegy ezren, így a szemle minden előadása teltházas volt.

 

 

Az I. Pajtaszínház programot 2015-ben indította a programgazda Nemzeti Művelődési Intézet a közösségépítő vidéki amatőr színjátszás hagyományai felélesztésének szándékával hat megyében. A megalakuló vagy újraszerveződő színjátszó körök munkáját a szakmai együttműködő Magyar Teátrumi Társaság mentorai segítették.

A program során létrejött előadásokat hagyományteremtő jelleggel a Pajtaszínházi Szemle mutatta be - a Nemzeti Színház felajánlásának köszönhetően a nemzet színházának stúdiószínpadain - a magyar kultúra napját követő hétvégén. A II. Pajtaszínház immár országossá bővült, benne a Nemzeti Művelődési Intézet munkáját annak szakmai örököse, az NMI Művelődési Intézet vette át.

Galéria

KultúraIII. Pajtaszínházi SzemleNemzeti Színházamatőr színjátszók