2024.04.20, Szombat

Látványos viadalokkal készülnek az idei Ősök Napjára

kurultaj.hu

2017.07.24. 08:43

A 2017. évi Ősök Napja programjában, az évről évre ismétlődő nagy ünnepi események mellett kiemelt szerepet kapnak a hagyományőrző sportok is.

Hirdetés

A hagyományőrző sportok és viadalok eddig is nagy sikert arattak az ünnepen (lovas gyorsasági verseny, lovas ügyességi vetélkedő, lovasbirkózás, hagyományos íjász verseny, köböre, páncélos párbaj, szablyavívó verseny). A 2017. évi ünnepi program két hagyományos sportág, az övbirkózás valamint a bothúzás bemutatásával, és ezen erősportok viadalaival bővül ki. Az Ősök Napján lesz megtartva a Nemzeti Övbirkózó bajnokság (augusztus 12-én szombaton) valamint a Bothúzó Magyar Bajnokság (augusztus 13-án vasárnap).

 

Egy képzett harcosnak fegyver nélkül is tudnia kell küzdeni

A bírkózás talán a legősibb sport, amely már a letűnt időkben is az erő, az ügyesség és a férfias vetélkedés egyik szabályozott formája volt. A lovasnomád kultúrákban a fegyveres harc rendkívúl magas fokra jutásával, valamint a lovas hadviselés általánossá válásával a pusztakezes harcok (így a birkózás) jelentősége csökkent a harctereken, azonban a harcra való felkészítés fontos elemeként évezreden át fennmaradt, és nagyon fontos szerepet játszott a sztyeppei népeknél... (Folytatás.)

 

A bothúzás ma, mint versenysport

Az ősi jakut sport a bothúzás mára Mas-Wrestling néven igazi nemzetközi sporttá kezdi kinőni magát. A versenyen ketten ülnek le egymással szemben, a lábukat egy deszkához támasztják, majd megmarkolnak egy félméteres botot, és aki megszerzi, jellemzően az nyeri a párharcot. A cél az, hogy kirántsák az ellenfél kezéből a botot, vagy a saját térfelükre húzzák át ellenfelüket...(Folytatás.)

 

Forrás: kurultaj.hu

KultúraBugachagyományőrzéskurultájtörténelemősök napjaviadal