2024.03.29, Péntek

Néptáncos Oscart nyertek a Dusnoki Aprók vezetői

kalohirek.hu

2017.03.18. 09:07

Nemcsak a tavalyi évben kísérte szerencsés csillagzat a Dusnoki Aprók Néptáncegyüttest. A 2016 decemberében bezsebelt pávás közönségdíj után ezúttal nemcsak az aranylábú aprók, hanem vezetőik, Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán is rangos elismeréseket kaptak a szakma legjobbjaitól.

Hirdetés

Március első hétvégéjén került megrendezésre a Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai Verseny döntője a százhalombattai Barátság Kulturális Központban. Az itt bemutatott összesen 14, még a tavaly októberi selejtező elődöntőn arany minősítést kapott koreográfiát 11 tagú társadalmi zsűri bírálta.

A szigorú szempontrendszer alapján értékelő ítészek a 14 bemutatott előadásból ilyenkor hat koreográfiát választanak ki, amelyeket az értékelőlapok összesítése alapján Örökség Nívódíjas Gyermektánc Koreográfia címekkel jutalmaznak.

A pontozás közben figyelték a koreográfiai megformálást, a színpadi megjelenést, a stílusos táncolást, valamint az ének-zenei előadást is.

A Dusnoki Aprók és a Kalocsai Mákszemek Cserebere című kalocsai koreográfiája a díjazottak között szerepelt.
 

 

A márciusi verseny díjátadóján részben fordult a kocka, hiszen nemcsak Erika és Zoli izgult a gyerekekért, bizony most a gyerekek is izgatottan szurkoltak szeretett tánctanáraiknak. Itt ugyanis nemcsak a koreográfiákat, hanem azok készítőit is különböző elismerésekkel jutalmazzák. Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöksége ugyanis minden évben Örökség Alkotói, Örökség Pedagógiai és Örökségért díjakat is odaítél a hazai néptánc oktatók legjobbjainak.

 

Ezek közül talán az egyik legelismerőbb, amit egy koreográfus életében csak egyszer kaphat meg, az alkotói díj, amelyet március 4-én, Százhalombattán, az elnökség egybehangzó döntése alapján Tóth-Mihó Erikának és Tóth Zoltánnak adományozott.

 

Az Aprók vezető táncpedagógusai elmesélték: nem ez az első alkalom, hogy koreográfiájukat díjazzák, Zolinak már harmadik, Erikának és Zolinak - páros munkáiknak köszönhetően - pedig a második alkalommal lett nívódíjas koreográfiájuk. 
Ezek mellett az Alkotói díj számukra felér egy Oscar szobrocskával is, hiszen hatalmas elismerésnek számít, és újabb lendületet ad értékteremtő, áldozatos munkájukhoz.

KultúraDusnoki Aprók NéptáncegyüttesÖrökség Nívódíjas Gyermektánc Koreográfia