2024.03.29, Péntek
Klebelsberg Kuno-hetet rendeznek tárlatokkal és koncertekkel
www.kulturkuria.hu

Klebelsberg Kuno-hetet rendeznek tárlatokkal és koncertekkel

mti

2016.11.07. 05:42

Idén is megrendezik a Klebelsberg Kuno Hét elnevezésű programsorozatot, amelyen november 9. és 16. között tárlatokkal, koncertekkel, gálaműsorral és színházi előadással várják a közönséget a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Hirdetés

Ujváry Lajos Munkácsy-díjas festőművész (1925-2006) emlékkiállításával és Kerényi Zoltán Ablak a múltra című fotókiállításával nyílik november 9-én a Klebelsberg Kuno Hét. Másnap Czaga Viktória helytörténész könyvbemutató előadást tart Pesthidegkút hősi emlékműve címmel - közölte az intézmény az MTI-vel.
    November 11-én Klebelsberg Kuno szobránál emlékeznek a kultuszminiszterre, majd este átadják a Klebelsberg Kuno-díjat. A gálaműsorban közreműködik Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, valamint a Csillagszemű Táncegyüttes.
    A Hubay Jenő Társaság művészei, Szecsődi Ferenc és Csévi Flóra (hegedű), Kökényessy Zoltán (brácsa) és Kassai István (zongora), valamint a Tóth Aladár Zeneiskola növendékei mások mellett Hubay Jenő, Bartók Béla és Liszt Ferenc műveit adják elő november 12-én, zongorán közreműködik Szentpéteri Gabriella.
    A Pesthidegkút Alapítvány és a Klebelsberg Kuno Emléktársaság szervezésében az Uli, a cseléd, avagy András, a szolgalegény című film magyarországi díszbemutatója várja a közönséget november 13-án. Ezen a napon tartják a Klebelsberg Kuno Emléktársaság közgyűlését is. 
    Másnap a Kassai Thália Színház előadásában Moliere Mizantróp című darabja látható, kortárs művészek alkotásaiból nyílik tárlat, valamint az András, a szolgalegény és az ifjú Klebelsberg gróf címmel megjelent kétkötetes könyvből felolvasóestet tartanak a Klebelsberg Kuno Emléktársaság szervezésében.
    Tőkés Emese zongoraművész ad koncertet november 15-én az 1956-os forradalom és hőseinek emlékére, az esten Beethoven-, Chopin- és Liszt-művek szólalnak meg.
    A programsorozatot Ludmann Mihály művészettörténész Klebelsberg Kuno műpártoló tevékenysége című előadása zárja. 
    A 141 éve, 1875. november 13-án született gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter születésének évfordulóját évről évre egyhetes műsorfolyammal ünnepli meg a Kultúrkúria. A rendezvény házigazdája Láng Zsolt II. kerületi polgármester, fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.