2024.03.29, Péntek
Itt az október a tüntetések hava

Itt az október a tüntetések hava

2016.10.17. 08:41

Tegnap délután Budapesten elkezdődött az ország évi rendes tüntetéses időszaka. Ez a minden évben jelentkező össznépi zsúr pontosan olyan mint az évszakok, hiszen hol egy kicsit korábban, hol egy kicsit később veszi kezdetét az ősz, és hol egy kicsit esősebb, hol egy kicsit szárazabb.

Hirdetés

Láthatóan akinek vasárnap délután nem volt jobb dolga, az kivonult tüntetni Budapesten. Van ennek a tüntetősdinek egy jó íze, ahol jól ki lehet köpni az egész heti megalkuvásokat, hibást lehet kiáltani a sérelmeinkre, sikertelenségeinkre. Hiszen ki más felelne a hétköznapi bénaságunkért, mint a mindenkori miniszterelnök?

Bár a tegnapi fővárosi tömeg mérete nem igazán mondható jelentősnek, emlékszünk, volt már olyan, amikor a fővárosi tüntetések nyomán országos tüntetéssorozat vette kezdetét. Igen, 2006 volt az az év. Viszont a hetekig tartó utcai zavargások akkor sem okoztak kormányváltást, csupán néhány kilőtt szem és feldagadt ez+az maradt belőlük emlékül. Emlékszünk, egészen a 2010-es választásokig kellett vergődnie az országnak, hogy a Fidesz-KDNP átvegye a kormányzást.

Ez az október mégis olyan, izgalmas...

A nyolcvanas években, amikor október 23-at még nem lehetett ünnepelni, minden radikális gondolkodó természetesen megünnepelte. Közben a tereken, tömegközlekedési járműveken, közintézményekben titkos rendőrök serege próbálta a szocializmus értékeit vigyázni, de már látszott, hogy gyengén. 

... és most ismét október van.

Mindegy, hogy a tönk széléről visszaküzdötte magát az ország a gazdasági fejlődés terepére 2010-óta, mindegy, hogy naponta kezdődnek fejlesztések az ország legkülönbözőbb pontjain, mindegy, hogy ma az a probléma, hogy nincs elég munkaerő.... Október van és ebben az esős, hűvös időben egszerűen tüntetni kell.

Hogy ki ellen, mi ellen? Mindegy. Magyarok vagyunk, így szeretünk októberben tüntetni. Persze leginkább akkor ha a fővárosban élünk és valamelyik metróval könnyedén el tudjuk érni mondjuk a Szabad sajtó útját.

Ugyanis, péládul Bácsalámáson se metró nincs, se Szabad sajtó útja. Ott, ilyen esős időben leginkább sár van és ilyenkor ősszel a betakarítások után, hétvégénként baráti társaságok járnak össze egy jó bográcsos marhapörköltre, amit a saját boraikkal, pálinkájukkal ünnepelnek az emberek. Közben jókat röhögnek az idelista Népszabadságon a szélkakassá vált Magyar Nemzeten, bár évek óta egyikük kezében sem volt egyik se... 

A bogrács mellett a marhapörkölt kóstolgatása közben nem fütyülnek ki senkit, se miniszterelnököt, se ellenzéki politikust, mert Budapest messze van az asszonyok pedig a meleg konyhában, közel. A csendes beszélgetések során általában mindenki tud egy két jól hangzó legendát a térség nagyvállalkozóiról, viselt dolgairól és persze mindenki pontosan informált a gazdasági sikertelenségeikről. De csak csendben egymás között, mert ha az asszonyok meghallják, hogy politizál az emberük, mindjárt megokosodva verik a béna fejét, hogy ne a más dolgával foglalkozzon, hanem a sajátjukkal...

Aztán következik a november, amikor ráfordul az ország az új borokra a csilingelő karácsonyi készülődésre és vidékről még értelmetlenebbnek tűnik majd Juhász Péter nyálcsorgató kínlódása a hatalomért és Hadházy Ákos simulékony ostobasága.

Mert ez az ellenzék nem a Fidesz-KDNP. Ezek gyengék. Az MSZP már láthatóan bedobta a törülközőt, a többi pedig Gyurcsányostól, Szél Bernadettestől, Vona Gáborostól egszerűen gyengék. Láthatóan nem képesek eldönteni, hogy a kormányzó pártszövetség zsebében, lelkében, vagy a fejében kotorásszanak inkább. Így ide is kapnak és oda is kapnak, majd amikor jön a felvetésükre egy kormoly válasz, kezdik a baszogatást máshol... Szerencsére az ország nem hülye és ezeket a bohócokat annak tartják az emberek, amik: Fizetett forradalmároknak! - még az idén októberben is!

Oltyán József