2024.03.28, Csütörtök

Jubileumi évad várja a Cirókába látogatókat

mti

2016.09.09. 08:58

Hat új darabbal készül és néhány korábbi nagysikerű előadását is újra műsorára tűzi az idén hivatásossá válásának harmincadik évfordulóját ünneplő kecskeméti Ciróka Bábszínház. 

Hirdetés

Kiszely Ágnes igazgató elmondta, októberben mutatják be A bagoly, aki félt a sötétben című, óvodásoknak szóló "problémafeldolgozó" előadásukat.  A mese lehetőséget teremt arra, hogy miközben a gyerekek a kis bagollyal együtt megtapasztalják a félelmet, egyúttal reményt is kapjanak a megoldásra - fogalmazott. Jill Tomlinson meséjét Markó Róbert írta színpadra és Csató Kata rendezésében láthatják a gyerekek.     

Iskolásoknak készülő darabjuk Az aranyhalacska ismert története azt a problémakört járja körül, hogy miként torzíthatja el a személyiséget a hatalom és a birtoklás utáni vágy. Szabó T. Anna, Nagy Orsolya és Kuthy Ágnes történetét szintén októberben Kuthy Ágnes viszi színre.     

A Ciróka Bábszínház egyik januári bemutatója, az óvodásoknak szóló Répa mese két ismert történetét Ábrahám Eszter dolgozta össze és Kovács Petra rendezi.     

Az iskolásokat szintén januárban egy klasszikus paravános-kesztyűbábos játékkal várják. Urbán Gyula meséje, a Minden egér szereti a sajtot Markó Róbert rendezésében nyeri el mai formáját.     

November végén lesz először látható - Ivanics Tamás rendezésében - a Ciróka Bábszínház harmadik osztálytermi előadása.

Kiszely Ágnes kiemelte, a szerelmet és a barátságot, valamint a fogyatékossággal élést és az elfogadást feldolgozó darabok után a Megosztás című előadás az internetes kommunikációt veszi nagyító alá. A mű az internet világáról, a közösségi oldalak szerep- és egyéniségformáló hatásáról, annak problematikájáról és az ott megosztott információk torzulásáról szól. A játék során a diákoknak arra is lehetőségük lesz, hogy kifejthessék véleményüket a látottakról - tette hozzá.     

Tavasszal a négy éven aluliaknak új babaelőadással készülnek, addig a régi darabok mellett szeptemberben a szegedi Kövér Béla Bábszínház és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház egy-egy vendégelőadásával várják a legkisebbeket.     

A kecskeméti bábszínház a korábbi előadásaiból újra műsorára tűzi a Rigócsőr király című darabját. A különleges előadásban a mozgásszínházi elemek, a cirkusz éppúgy szerepet kapott, mint az élőjáték vagy a tárgyjáték. Zalán Tibor átdolgozását Kuthy Ágnes rendezte.     

A Kenyérből kelt mese királylányról és sárkányról szóló története alatt egy cipó is kisül. A frissen szegett kenyér illata és íze feledhetetlen élményeket ad a résztvevőknek, miközben átbeszélik a kenyér asztalra kerülésének folyamatát - mondta az igazgató.     

Szintén korábbi darab a Hamupipőke, melyet beválogattak a 2014-es év negyven legizgalmasabb előadása közé. A mese kidobásra ítélt tárgyak játékában elevenedik meg. Gimesi Dóra meséjét Vidovszky György vitte színre.     

 

Kaszás Villő az ismert bibliai történetet eleveníti fel régi betlehemes hagyományok megújításával a József mondá Máriának című karácsonyi játékban, melyet Rumi László rendezett.     

 

Kiszely Ágnes elmondta: a bábszínház harmincadik évfordulóját október 11-én a Magyarországi Bábszínházak XIII. Találkozójának előestéjén ünneplik majd meg. A születésnapi gálára meghívást kapnak a műfaj intézményes formában működő képviselői mellett a független társulatok is.     

Báron László képzőművész és tanár az ötvenes évek végén alapított bábszakkört a Kecskeméti Szakmunkásképző Iskolában. Később az óvónőképző főiskolai kar elindításával egyre többen csatlakoztak a közben folyamatosan fejlődő és jelentős hazai, valamint nemzetközi sikereket elért bábegyütteshez. Nevét is ebben az időben kapta a jól ismert Ciróka-maróka, mit főztél Katóka kezdetű mondókáról. A társulat a nyolcvanas években a pécsi Bóbita és az egri Harlekim után 1986-ban vált hivatásos színházzá. A kezdetben a Katona József Színház tagozataként működő társulat 1991-ben lett önálló városi fenntartású intézmény.