2024.03.29, Péntek

Kecskeméten adták át a Kaszás Attila-díjat

MTI

2016.08.27. 13:44

A kecskeméti Katona József Színházban tartott országos színházi évadnyitón adták át az idei Kaszás Attila-díjat.

Hirdetés

A 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapított díjat olyan színészek kapják, akik nemcsak kiemelkedő mesterségbeli tudással rendelkeznek és színvonalas művészi munkát végeznek, hanem a társulatukat közösségépítő magatartással is támogatják.

Az elismerést idén Schneider Zoltán, a Radnóti Miklós Színház művésze kapta. A Jászai Mari-díjas színészt 2014-ben már jelölték a díjra. 1990 és 1994 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolára járt, ebben az időben a Katona József Színházban játszott. 1994 és 2001 között az Új Színház, most a Radnóti Színház társulatának a tagja.

Schneider Zoltán színművész, miután átvette a Kaszás Attila-díjat . MTI fotó: Ujvári Sándor

    

Az elismerésre a magyar nyelvű színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták, idén harmincnégy társulat választotta ki legjobbnak tartott kollégáját, majd a jelöltek önmaguk közül választották ki a továbbjutó három színészt: Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház tagját, Schneider Zoltánt és Csankó Zoltánt, a Győri Nemzeti Színház társulatának tagját. Közülük a közönség választotta ki az idei díjazottat.
    

A gálaesten bejelentették, az idei évtől mindhárom jelölt, továbbá két olyan ember, akinek kimagasló szerepe van Kaszás Attila örökségének ápolásában, emlékének őrzésében érdeméremben részesül. Kaszás Attila-érdemérmet ítéltek Pokorni Zoltánnak, a hegyvidéki önkormányzat polgármesterének (Fidesz-KDNP), a díj egyik alapítójának, valamint Mészáros Katalin szerkesztő-riporternek.
    
Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy Katona József hagyatékának örököseiként a kecskemétieknek nemcsak történelmi kötelessége, de szívügye is a magyar kultúra sorsa és jövője. A város kultúra iránt érdeklődő lakóit az elmúlt években kultúrát szerető közösséggé sikerült formálni, a helyi kulturális intézmények pedig a magyar kultúra otthonává váltak.
    

Cseke Péter, a Katona József Színház igazgatója elmondta: az elmúlt időszak elismerései mind annak bizonyítékai, hogy szakmai munkájuk jó úton jár. A legjobb eredmények azonban csak összefogással érhetők el, tehát muszáj, hogy ez a színes közeg fennmaradjon és a művészi szabadság megmaradjon - fogalmazott.

Kultúraszínház