2024.04.25, Csütörtök

Kínos tévedés a Velencei tó bezárása kapcsán

2015.08.04. 05:37

A médiában megjelent hírekkel ellentétben a Velencei-tónál nem zárták be az összes szabadstrandot – közölte Velence város önkormányzata és a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület.

Hirdetés

Az egyesület az M1 péntek esti Híradójában megjelentekre reagált közleményében, mely szerint nem valós a hír, hogy az ANTSZ bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot.

A közlemény szerint csak Velence város területén – a fizetős strandokon túl – három szabadstrand van. A városközpontban található Velence Korzó, az északi részen lévő Tóbíró Strand és a Gárdonnyal határos Velencefürdői Szabadstrand. Előbbi kettő fennakadás nélkül, a megfelelő engedélyek birtokában működik. A Velencefürdői Szabadstrand egy körülbelül 70 m-es partszakasz, amely nem rendelkezik a működéshez szükséges alapvető feltételekkel, ezért az üzemeltető eleget tett az ÁNTSZ határozatának és bezárta.

Velence négy kilométeres partján továbbra is fennakadás nélkül üzemel és várja vendégeit a velencefürdői fizetős strand, a Velence Resort&Spa Szálloda strand és élményfürdője, a Velence Korzó (Magyarország legnagyobb homokos strandja), a Tóbíró Strand, a Drótszamár Kemping strandja és a Velencei Vízi Vár Strand – áll továbbá a közleményben.

Pontatlannak nevezték azt a tájékoztatást is, hogy Gárdony 15 milliárd forint támogatást kapott, a valóságban az összeget a teljes Velencei-tó partfal-rekonstrukciójára adta a kormány.

A Velencei-tó Kapuja projekt üzemeltetője saját honlapján azt közölte, hogy a Velence Korzó Lidó szabadstrand zavartalanul üzemel, minden engedéllyel rendelkezik, és minden követelménynek megfelel.

Az M1-en pénteken az ÁNTSZ-határozat alapján azt mondták: a hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj. A probléma az, hogy a szabadstrandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek.

Az ÁNTSZ június 5-én tájékoztatta az MTI-t a szabadvízi fürdőhelyek vízminőségéről. E szerint a Velencei-tó Agárdnál és Gárdonynál, valamint Velencén a Drótszamár Park és Kemping strandnál kapott jó minősítést, a többi velencei, valamint a velencefürdői strand vízminőségét kiválóra értékelte a hatóság.


mti