2024.03.19, Kedd

Szabadtéri edzőparkokra pályázhatnak a települések

2016.07.08. 10:53

Egyre népszerűbb a „street workout”, azaz a szabadtéri edzőeszközök használata. Most pályázhatnak is rá az önkormányzatok.

Hirdetés

Futókörrel is bővíthető sportparkok létesítésére nyújthatnak be pályázatot a települési önkormányzatok. A szabadtéri edzőtermek valamennyi korosztály számára nyújtanak sportolási lehetőséget, sőt, az egész család együtt mozoghat.

A Nemzeti Szabadidős- Egészség Sportpark Program alapvető célja, hogy olyan közösségi terek legyenek kialakítva az ország minél több településén, amelyen valamennyi korosztály aktívan töltheti el a szabadidejét a minden igényt kiszolgáló, szabadtéri és fedett létesítményekben.

Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert a szabadidős sportban az úgynevezett „street –workout”, azaz a szabadtéren felállított testedző eszközök, parkok – „sportparkok” használata. A sportparkokban az egymást követő generációk együtt tölthetik el a szabadidejüket, ezzel is erősítve a kölcsönösségen alapuló családi köteléket. A nagyszülők, szülők és a gyermekek társas együttléte a mindennapokban, a közös szabadidős tevékenységek családi kohéziós erővel bírnak.

Népszerű a győri kültéri edzőpark. Fotó: Cincérfotó/Pintér Ádám
Népszerű a győri kültéri edzőpark. Fotó: Cincérfotó/Pintér Ádám

A sportparkok megfelelő kereteket jelenthetnek a családok számára a közösen végzett mozgásra, ugyanakkor a létesítmények színvonalas programokkal való megtöltéséhez az önkormányzatok aktív fellépésére is nagy szükség van.

A 200 vagy 400 méteres, 125 cm széles futókörrel bővíthető, 40, 70, 90 vagy 150 négyzetméter alapterületű sportparkok építésére a települési önkormányzatok nyújthatnak be kérelmet. A létesítmények alkalmasak lesznek az alapvető erősítő edzésekre, a nagyobb méretűek pedig további speciális gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget biztosítanak.

A kérelmeket a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-nél (1146 Budapest, Hermina út 49.) lehet benyújtani 2016. augusztus 15-ig.

pályázatKözösségÖnkormányzatstreet workoutsportpark