2024.04.29, Hétfő

Ünnepelt az ország Bács-Kiskunban is – indulhat a gazdálkodás

2014.10.13. 00:10

Igazi demokratikus ünneppé vált az önkormányzati választás Bács-Kiskun megyében, hiszen számos településen új polgármestert választottak azon kevesek, akik ellátogattak a szavazóurnákhoz. A Bács-Kiskun megyei választást az ország számos megyéjéhez hasonlóan itt is a Fidesz-KDNP nyerte döntő fölénnyel, viszont miközben a kormányzó pártszövetség elveszítette Kiskunfélegyházát és Kalocsát fordítani tudott Kiskunhalason, ezzel felszámolta az utolsó baloldali szentélyt a megyében.

Hirdetés

Véget ért a kalocsai álom és a kiskunfélegyházi dobpergés

Látszólag megdöbbentő döntést hoztak a kalocsai választók azzal, hogy a város szerény lehetőségeit az elmúlt években mélységében kiépítő Török Ferencnek nem adtak lehetőséget a folytatásra, hiszen a város korábbi jegyzője Dr. Bálint József független jelölt kapott bizalmat a paprikás városban. Miközben Kalocsán nehéz eldönteni, hogy valóban a város érdekét szolgáló döntés született-e, addig Kiskunfélegyházán Lezsák Sándor a Fidesz-KDNP választókerületi elnöke elérte, hogy a városnak nagy valószínűséggel a jövőben ártó döntés szülessen. Míg Kalocsán a következő városvezetés egy komoly kihívással néz szembe, addig Kiskunfélegyházán Csányi József a Nemzeti Fórum polgármestere tulajdonképpen beleül a készbe és a múltja alapján valószínűleg semmi jó nem várható tőle a jövőben.

A két legnagyobb városban Fideszes-ről Fideszes-re váltott a Fidesz-KDNP és meghódította Kiskunhalast


(Kecskeméti ünnep a Fidesz-KDNP-nél - forrás: www.facebook.com/szemereyne.klaudia)

A megye két legnagyobb városában a korábbi polgármesterek parlamenti képviselőség miatt az alpolgármestereiknek adták át a városvezetést, hiszen amíg Kecskeméten Zombor Gábor után Szemereyné Pataki Klaudiát választották meg a hírös városban polgármesternek, addig Baján Zsigó Róbert után Fercsák Róbert vette át a stafétát. (A kecskeméti választás annyira kockázatmentes volt, hogy az új testület egyik meglepetése, hogy immár először listán két Jobbikos képviselő is részt vesz a munkában.) Azzal, hogy Kovács Ernő a tiszakécskei polgármester megbízást kapott a megyei kormánymegbízott feladatok ellátására, így ott is fordulatra került sor azzal, hogy Tóth Jánost a helyi Fidesz alelnökét választották meg nagy többséggel polgármesternek.

A Fidesz-KDNP-nek Bács-Kiskunban talán a legnagyobb sikere viszont az, hogy pártszövetség Kiskunhalason, ahol 1945 óta nem volt jobboldali városvezetés úgy került a hatalomba a nyári jelölési fiaskó után, hogy az összes jelöltjük mandátumot nyert és a két éve alpolgármesteri státuszt betöltő  Fülöp Róbert pedig a teljes többséggel a háta mögött a jövőben Kiskunhalas polgármestere lehet.

A megye nagyvárosai között a Fidesz-KDNP a legszebb győzelmét természetesen Kiskőrösön érte el, ahol Domonyi László polgármesternek még csak kihívója sem akadt.

… és ami a legfontosabb!

A következő években a települések a korábbinál sokkal jobban ösztönözve lesznek, hogy végre valóban a saját érdekükben gazdálkodjanak, amihez nagyon jelentős segítséget biztosíthat a megyei önkormányzat, ahol a 25 képviselő közül a 14 képviselőt állító Fidesz-KDNP listavezetője Rideg László vállalhatja a megyei elnökséget, miközben az összes jelölő párt, tehát a Jobbik, az MSZP a DK és az LMP is képviselőt állít a megye talán legfontosabb szervezetébe.


A fáradt politikusoktól a következő hetekben vélhetően nyugta lesz az országnak, így vélhetően az idén már több politikai cirkuszban nem kérik fel a lakosságot résztvevőnek!