2024.04.25, Csütörtök

Százezernél több gazdálkodó élhet a földvásárlási lehetőséggel

2015.08.31. 06:43

Mintegy 102 ezer gazda élhet az állami földek megvásárlásának lehetőségével annak alapján, hogy kizárólag helyben lakó földműves, magyar állampolgár vásárolhat termőföldet; a program már ősszel elindul – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) esésére.

Hirdetés

A tárca az MTI kérdéseire adott írásos válaszában ismertette: az állami tulajdonú földek értékesítéséhez szükséges intézkedések részletes kidolgozása folyamatban van.

Az érintett állami földterület mintegy 350 ezer hektárnyi, ez az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 6 százaléka; szántókat, legelőket, gyümölcsösöket érint majd a program, illetve van olyan halastó is, amely bekerülhet a programba.

Az FM megerősítette, az értékesítés nyilvános lesz, a három hektár alatti területeket nyilvános hirdetéseken, három hektár felett pedig a megyei jogú városokban szervezendő nyilvános árveréseken értékesítik.

A megvásárolható földekre 20 éves elidegenítési, terhelési tilalmat jegyeznek be, valamint az államot korlátlan visszavásárlási jog is megilleti – hangsúlyozta a minisztérium. Megerősítették, a kormány kedvezményes hitelkonstrukció kidolgozására kérte fel a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy minél több gazda tudjon élni a lehetőséggel.

kdnp.hu
Forrás: MTI