2024.03.29, Péntek

Önkormányzat 2014: szombaton kezdődik a hivatalos kampány

2014.08.19. 07:21

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, jövő hétfőtől pedig a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek az önkormányzati képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Hirdetés

Augusztus 23-án, szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az önkormányzati és nemzetiségi választás hivatalos kampánya az új választási eljárási törvény értelmében, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is. A törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. 
Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció. A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette a hirdetményt. Képviselő- és polgármesterjelölteket (valamint megyei listát) ajánlani augusztus 25-étől, hétfőtől lehet. 
A választópolgárok ajánlócédulák helyett már íveken ajánlhatnak képviselőjelölteket, és egy választópolgár több jelöltet is támogathat.
hiradó.hu