2024.04.20, Szombat

Felsőoktatási felvételi: ponthatárok július 24-én

2013.07.24. 11:10

A tervek szerint július 24-én, este 20 óra után hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási szakok ponthatárait a www.felvi.hu oldalon, melyek böngészhetők lesznek okostelefonokon és Facebook alkalmazás segítségével is. Az idei ponthatárokat többek közt a felvételizők számának, az intézmények kapacitásainak, valamint a jelentkezők eredményeinek figyelembevételével határozzák meg.

Hirdetés

Ponthatárok a Felvin, mobilon és a Facebookon

Idén is a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők elsőként – 2013. július 24-én, este 20 órától – a felsőoktatási felvételi ponthatárok. Ezzel egy időben publikálják a ponthatárokat majd a Felvi Facebook alkalmazásában, illetve szintén ekkortól lesz elérhető az okostelefonokon használható applikációk segítségével is.

 

A besorolási döntés az e-felvételiben

Az ún. besorolási döntést, amely tartalmazza, hogy kit hová vettek fel a ponthatárok megállapítását követően, idén a www.felvi.hu e-felvételi rendszeréből kell letölteniük a felvételizőknek. A dokumentumról, amint az elérhetővé válik, az Oktatási Hivatal e-mailben tájékoztatja a jelentkezőket. Azokat, akik sikerrel felvételiztek, az egyetem vagy főiskola levélben is értesíti. Ezek az értesítések tartalmazzák többek közt a beiratkozással kapcsolatos információkat. Minden jelentkező egyetlen képzésre kerülhet csak be, a jelentkezési sorrendjében szereplő első olyan helyre, ahol összpontszáma eléri vagy meghaladja a július 24-én este nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárt. Amennyiben egyetlen megjelölt képzéshez sem elegendő a pontszáma, a jelentkezőt ebben az eljárásban nem vehetik fel felsőoktatási intézménybe. A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi során jelentkezhetnek újra.

 

Így születnek a ponthatárok

A ponthatárok a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával születnek meg. Az Educatio Nonprofit Kft. az informatikai hátteret, a ponthatárok megállapításához használt informatikai algoritmust biztosítja.

A ponthatárok a jelentkezők felvételi összpontszáma, az intézmények kapacitása, valamint egyéb, a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével születnek meg.

 

Jogorvoslat

A besorolási döntés ellen a jelentkező a közléstől számított 15 napon belül élhet jogorvoslattal. A fellebbezést a www.felvi.hu Kérvénytárból letölthető jogorvoslati minta segítségével az emberi erőforrások miniszterének címezve, de az első fokon eljáró Oktatási Hivatal címére (1380 Budapest, Pf. 1190) kell beküldeni. A jogorvoslat során csak olyan dokumentumok vehetők figyelembe, amelyeket a jelentkező az általános felvételi eljárás során határidőre csatolt a jelentkezéséhez.

 

Pótfelvételi

A pótfelvételi eljárást a július 24-ét követő napokban miniszteri döntés alapján hirdetik meg a www.felvi.hu-n. Előre láthatólag augusztus közepéig lehet majd jelentkezni, kizárólag az e-felvételi rendszerén keresztül, egyetlen képzésre. Az eljárási díj a pótfelvételi során 5.000 Ft. A ponthatárok várhatóan augusztus végén születnek meg. A pótfelvételi során kizárólag azok jelentkezhetnek, akik az általános felvételi eljárásban nem nyertek felvételt egyetlen megjelölt képzésre sem, vagy, akik az általános felvételi eljárásban egyáltalán nem is adtak be jelentkezést.