2024.04.25, Csütörtök

Bács-Kiskun - kurucos hangulat a megyei közgyűlésben

2014.11.28. 17:25

Az első "rendes" megyei közgyűlésre került sor pénteken délelőtt a kecskeméti "megye házában", a választás óta megalakult új megyei közgyűlés tagjainak a részvételével. A Jobbik és az LMP a politikai karmait élesítette a Fidesz-KDNP pedig a bizottsági ülések alapján leszavazott. Érdekesség, hogy a megyei közgyűlés hivatalos üléstermében még a nemzeti és a megyei lobogó mellett az EU-s zászló is megmaradt.

Hirdetés

Bár két elnöki főtanácsadó is segíti a megyei közgyűlés munkáját a délben befejeződött ülésről sajtóanyagot este fél hatig nem kapott szerkesztőségünk, így summázva azokról a napirendi pontokról lehet beszámolni, amelyek előzetesen meg lettek hirdetve.

Így döntött a megyei ülés az új szervezeti és működési szabályzatról, a 2014-es költségvetés módosításáról, a külső bizottsági tagokról, más szervezetekbe delegált tagokról, a három megyei nemzetiségi önkormányzattal való együttműködésről, és az államtól visszakapott Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alapító okiratáról.

Egy ilyen ülés legfontosabb része a napirend előtti felszólalások tartalma, de miután ebbe a vidéki parlamentbe nem illő torzsalkodásnak sosem volt semmilyen értelme, így arról nem is tudósítunk.

Fontosabb viszont, hogy a héten a TÁRKI kimutatása alapján jelentős támogatót veszítő Fidesz-KDNP méretéhez képest a kormányzó párt támogatottságának a fele mértékét magáénak tudó Jobbik megyei elnöke Suhajda Krisztián a felháborodásáról számolt be a megyei közgyűlés költségvetésével kapcsolatban. Bár 2011-óta, amikor a megyei önkormányzatok tevékenysége alapvetően átalakult és a költségvetését az állam a korábbi mértékének az 1 százalékára zsugorította, ez a Jobbikos megyei elnöknek még ma sem csúszott le a torkán. Bár a hozzászólásának sok értelme nem volt, de a két évet a parlamentben is eltöltő Suhajda azért hallatta a hangját.

Az LMP részéről egy szánalmas hozzászólás hangzott el azzal kapcsolatban, hogy a külső bizottsági tagokat a mai szavazás előtt nem ismerhette meg, így sem előzetesen írásban, sem az ülés előtt kiosztós anyagban sem ismerhette meg a meglehetősen jól ismert megyei személyeket. Azon, hogy a közgyűlés nem röhögött fel ezen a nagyon gyengéd felszólaláson, talán csak a jelenlevők jólneveltségében lehet magyarázatra találni.

Majd esküt tettek a megyei közgyűlés külső bizottsági tagjai.



Elhangzott viszont, hogy főként a kiskunfélegyházi, majd a bajai választások során egyfajta celebbé váló Ajtai Tibor vezette megyei roma önkormányzat nem szavazta meg a megyei közgyűléssel való együttműködést (?), ennek ellenére a megyei önkormányzat egyetlen megmaradt ingatlanát a bajai közösségi házat vígan használja a testület. Bár Rideg László elnök elmondta, hogy az ismerete alapján egyéb ok áll az együttműködés el nem fogadása mögött, kijelentette, hogy rendben lesz azzal is minden.

Szigeti László megyei főjegyző végül tájékoztatta a testületet, hogy a parlament döntése alapján a megyei önkormányzat visszakapta a megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványt, mert mint elhangzott a fejlesztési tervekhez ez a szervezetre szükség van. Bár korábban közel két tucatnyi alapítványban vett részt a megyei önkormányzat, de azok sorsáról nincs szó.



Majd az elnök bejelentette, hogy várhatóan februárban ülésezik legközelebb a testület Baján, ahol a 2015-ös költségvetés elfogadása lesz a legfontosabb feladatuk.

Az ellenzéki képviselők az ülés végén elmondták, hogy a megye korábbi tulajdonait meg fogják tekinteni, mert állítólag a balatoni üdülőt felverte a gaz, és más korábbi megyei ingatlanok is, mint a Veránkai üdülő, Kali major  ebek harmincadjára kerültek.