2024.04.24, Szerda

A Fidesz is ismertette Bácsmegyében a megyei parlamenti jelöltségre jelöltek listáját

2013.09.11. 09:49

Miután szombaton a Bács-Kiskun megyei MSZP közzé tette a még nem hivatalos parlamenti jelöltjeinek a listáját Kerényi János a Fidesz regionális pártigazgatója szintén élt a Bacsmegye.hu által felkínált lehetőséggel, ráadásul a közeledő bajai időszaki választás kapcsán is állásfoglalást tett.

Hirdetés

Nem hivatalosan még, de elindult egy felkészülés a 2014-es parlamenti választásokra, mint a Fidesz dél-alföldi regionális igazgatója miről tud beszámolni ennek kapcsán?



Tudni kell azt, hogy a Fidesz és a KDNP pártszövetség, választókerületi rendszerben működteti a választási szervezetet és a pártszervezetet. Ez azt jelenti, hogy amint az új választási törvény elfogadásra került, a pártszövetség megnevezte a választókerületi elnökeit. Ez úgy történt, hogy az adott választási körzetben, a választókerületi szervezet tett javaslatot a párt elnöksége felé, amit az elnökség jóváhagyott. Ebben Bács-Kiskun megyében nem volt probléma, mert Orbán Viktor úr a párt elnöke elfogadta a választókerületi elnökök személyére tett javaslatot.

 Így a következő személyek töltik be jelenleg Bácsmegye választókerületi elnöki tisztségét:

1-es körzet – nincs elnöke a választókerületnek jelenleg;

2-es Kecskemét, Tiszakécske: Zombor Gábor Kecskemét polgármestere;

3-as Kiskunfélegyháza, Izsák: Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke ;

4-es Kiskunhalas – Jánoshalma – Bácsalmás: Bányai Gábor a megyei közgyűlés elnöke;

5-ös Baja - Zsigó Róbert Baja polgármestere;

6-os Kiskőrös és Kalocsa: Font Sándor a parlament mezőgazdasági bizottságénak az elnöke.

A választókerületi elnökség azt jelenti, hogy amikor a Fidesz testületei meghozzák a döntést, akkor az elnökök jelölté válhatnak az országgyűlési körzetekben.

Sajtóban felröppent az a hír, hogy több helyen változás történt a választókerületi elnökök személyében, tehát a leendő jelöltek személyében is. Ez ténylegesen így van, de ez a dél-alföldi régiót nem érintette, és miután a dél-alföldi régió része Bácsmegye így itt sem történt ebben változás. Tehát a megyei körzetekben 90 százalékosan tudom előre jelezni, hogy a megnevezettek lesznek a jelöltek. 

Az 1-es körzet kapcsán azt tudom mondani, miután köztudott dolog, hogy Balogh József volt ott a választókerületi elnök, és ő az elmúlt időszak eseményeinek a következtében kiült a függetlenek közé a parlamentben, ennek következtében ebben a körzetben nem Balogh József lesz a Fidesz-KDNP jelöltje a 2014-es parlamenti választásokon. Folynak az egyeztetések a választókerületi elnök személyéről, és a leendő jelölt személyéről, de végleges döntés nincs. Ez nagy valószínűséggel a kongresszus után fog bekövetkezni, amire szeptember 28-án kerül sor. Itt is úgy fog működni, hogy össze lesz hívva a választókerületi szervezet, és ott tesznek egy javaslatot a párt elnöksége felé.

Tehát végleges jelölésről akkor lehet beszélni, ha a párt megfelelő szervezetei meghozzák a döntést. Mégis azért tartom fontosnak, hogy megpróbáljam egyértelművé tenni a jelenleg zajló folyamatokat, mert az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek a megyei MSZP és Együtt 2014 pártformációnak a jelöltjei.

Attól eltekintve, hogy amint az előzőekben elmondtam még nem hivatalos jelöltek a választókerületi elnökök, de az elmúlt egy évben is úgy végezték a kerületi elnöki munkájukat, mint leendő jelöltek. A feladatuk volt, hogy az új körzettel megismerkedjenek, hiszen mindenki előtt ismert, hogy megnövekedett a választókerületek település listája, és ezzel a választópolgárok száma is. Az eddigi 10 körzetből hat választókerület lett Bács-Kiskun megyében.

Bizonyára mindenki emlékszik, rá, hogy a Fidesz azt ígérte 2010-ben, hogy csökkenteni fogja a parlament és a helyi testületek létszámát, így végtére is a politikai elit ezzel a lépéssel megfeleződik.

El tudom mondani, hogy mi a választási törvény megszületésétől kezdve készültünk arra, hogy az új választókerületi körzeteknek megfelelően alakítsuk ki a választási szervezetünket. Én úgy gondolom, hogy kellőképpen előrehaladott és felkészült állapotban van a Fidesz és KDNP. Természetesen az új rendszer miatt, - arra gondolok, hogy a jövőben összeférhetetlen lesz a polgármesteri és a megyei elnöki tisztség, és az országgyűlési képviselőséggel – sem polgármesterek, sem megyei elnökök, sem megyei tisztségviselők nem lehetnek a parlamenti képviselők. Így az őszi önkormányzati választáson egy új helyzet fog kialakulni.

Ez a változás Bács-Kiskun megyében három embert érint. Két polgármestert és egy megyei elnököt érintő kérdésben a jelölteknek dönteniük kell, hogy melyik pozíciót választják. A jelenlegi információk szerint Bányai Gábor, Zsigó Róbert és Zombor Gábor a parlamenti képviselői jelöltség mellett dönt. Nekik a jövő évi önkormányzati választásokig lemondani a mandátumokról nem kell, azt betölthetik.



(Egy érdekesség, hogy ha egy polgármester, vagy megyei elnök elnyeri 2014-ben az országgyűlési képviselői mandátumot, fizetés nélkül kell ezt a pozíciót betölteni az önkormányzati választásokig.)

Nézve a megnevezett jelölteket a másik oldalon, nagyon érdekes szerintem, hogy Garai úr az egyetlen, aki mondjuk a politikai életben már jelentős időt töltött el, és új emberekkel fut neki az ellenzék a választásoknak. Természetesen nekem nem minőségem, hogy ezt minősítsem, hiszen ez így egy érdekes küzdelem lesz. Én tényleg nem értem ezt a jelölést, de ha jól tudom ez náluk is még egy képlékeny állapot, hiszen a szükséges jelölés még nem történt meg, így én még a jelöltjeik személyében nem vagyok teljesen biztos.

Mi mindentől függetlenül készülünk a választásra, függetlenül attól is, hogy ki, vagy kik lesznek az ellenfelek, hiszen az elemzések szerint indul még az LMP és a Jobbik is. Mi több az új választási törvény szerint nem lehet tudni, hogy egyéni jelöltek lesznek-e, hiszen ha valaki a szükséges aláírásokat megszerzi, akkor egyénileg is indulhat a választásokon. Bár ennek pénzügyi kockázata van, hiszen amennyiben a szükséges szavazatot nem tudják megszerezni, úgy vissza kell fizetni a kampányra kapott pénzt.

Ön is Fidesz-KDNP pártszövetséget említ, miközben köztudott, hogy a KDNP-nek a súlya Fidesz mellett például a tagságát tekintve elhanyagolható méretű. Miért érdeke a Fidesznek, hogy a KDNP-t ilyen szinten felemelje?

El szoktam mondani, hogy szövetségesek nélkül nem tudtuk volna azokat az eredményeket elérni, amit 2010-ben elértünk. Köztudott, hogy a KDNP mellett szövetségben állunk a MAGOSZ-al is, a Nemzeti Fórummal is, a Fidelitas-al is. Nagyon érzékeny együttműködések ezek, hiszen például Balogh József is a gazdaérdekeket képviselte igazán, ezért is egy nehéz kérdés a választókerületi elnök és a leendő jelölt személye. 

Maga a KDNP itt Bács-Kiskun megyében, tudom és ismerem, hogy rendkívül erős. Én úgy gondolom, hogy egy néppártnak ez az irányultsága is meg kell, hogy legyen, soha nem szoktuk azt méricskélni, hogy mekkora a KDNP. Én azt gondolom, hogy ez a szövetség az elmúlt időszakban tökéletesen jól működött. A szövetségi kérdések egyébként a Fidesz felső fórumain dőlnek el, nekünk az a feladatunk, hogy itt a megyében, de a régióban is jó, hogy úgy mondjam, őszinte kapcsolatokat tartsunk fenn.

Az egyik utolsó helyközi választás előtt áll például Baja, ahol időközi választásra kerül sor rövidesen. Baja az egyik olyan város, ahol a DK az E14 és az MSZP összefogás jelöltje indul a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben, mit vár Baján?

Még lesznek időközi választások az idén, itt a dél-alföldi régióban, ha jól emlékszem november elején, Békéscsabán egy önkormányzati képviselőt és Dévaványán polgármestert választanak.

Nagyon fontosnak tartom a helyi választásokat, de azt gondolom, hogy abból országos politikára vonatkozó következtetéseket levonni, egy kicsit merész vállalkozás, de természetesen mindent megteszünk, hogy ezeket a körzeteket megnyerjük. Itt egy évről van szó, tehát akit most megválasztanak, azok egy évig lesznek helyi képviselők.

Baján folyik a kampány és azt tudom, hogy rendkívüli erőket mozgósítanak, hogy ezt a választást megnyerjék.  Én úgy érzem most, hogy a bajai jelöltünk Kovács Csaba rendben van, jó jelölt, nem tisztem minősíteni a másik oldal jelöltjét, aki, hogy úgy mondjam a politikai életben még ismeretlen hölgy. Folynak az előkészületek, a kopogtató cédulákat kellett gyűjteni, ebben a jelöltünk rendben volt.

Az ellenzék teljes összefogásban indul. Érdekes dolog, hogy az Együtt 2014-nek a nem kimondottan miniszterelnök jelöltjének Bajnai Gordonnak azért Baján jelentős ismertsége van mind pozitív, mind negatív irányban. A családja bajai származású, de nekem olyan információim vannak, hogy idős Bajnai úrnak el kellett hagyni Baját, és rendkívül sürgősen kellett távoznia Bajáról, különben problémák lehettek volna. Én megmondom őszintén, hogy ilyen események után nem engedtem volna, hogy a fiam politikai pályára lépjen, de azzal mindenkinek saját magával kell elszámolni, hogy mennyire tudja az előző életét felvállalni. Nekem meggyőződésem, hogy a bajaiak, ezeket az ügyeket ismerik, tudják és én bízom abban, hogy a mi jelöltünket fogják támogatni. Az biztos, hogy egy rendkívül kiélezett kampány lesz, az előzőekből következően azért ez egy mindenféleképpen komoly összecsapás lesz.



Én úgy gondolom ettől függetlenül, hogy egy időközi önkormányzati választáson leginkább az önkormányzat működéséről mond véleményt az általában 30 százalékos részvétellel zajló megmérettetések során a lakosság. Azt gondolom, hogy Baján ebből a szempontból is rendben vannak a dolgok, hiszen a legfontosabb dolog, hogy a város pénzügyi helyzete stabil, hiszen az önkormányzati konszolidáció hatására Baja városa a megyében százalékos arányban a legnagyobb mértékben részesült az adósságátvállalásból, ami az önkormányzatokat kiszabadította általában is az adósságcsapdából.

A bajaiak nem felejtik ezt el, hiszen lakosság és a kormányzat összefogásának a hatására tényleg kart-karba öltve pár hónapja az elmúlt száz év legjelentősebb árvízétől is sikerült megmenteni a várost.