2024.04.25, Csütörtök

A Keresztény Közéletért Alapítvány díjátadásán mutatkozott be az új megyei KDNP

2015.01.26. 05:34

Pénteken este a szokásoknak megfelelően az idén is átadásra került a Dr Varga László díj, a kereszténydemokrata politikus emlékére rendezett ünnepségen a kecskeméti Bozsó házban. Az ünnepséget megelőzően a KDNP Bács-Kiskun megyei új elnöksége tartott bemutatkozó sajtótájékoztatót. Az ünnepséget megtisztelte Lévai Anikó a miniszterelnök felesége.

Hirdetés




A Dr Varga László díjat 2015-ben Vetéssy Katalin a Református Gimnázium nyugalmazott igazgatónője Fórián Szabó Zoltán plébános, piarista szerzetes tanár kapta meg. A díjat Ivanics István adta át Vetéssy Katalinnak, hiszen Fórián Szabó Zoltán plébános betegsége miatt nem tudott részt venni az eseményen. A köszöntő beszédet Varga László tiszteletes tartotta az ünnepségen, amely névazonosság értelemszerűen kifejezett érdeklődést keltett.

A megjelenteket köszöntötte továbbá Mák Kornél kecskeméti alpolgármester, a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének frissen megválasztott új elnöke és Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere.

Az újdonsült elnököt a megválasztásáról és két markáns KDNP-s kezdeményezésről kérdeztük:




Mák Kornél – karakteresebb lesz a Bács-Kiskun megyei KDNP

Lezajlott a Bács-Kiskun Megyei KDNP tisztújítása, ebben a választmányban tizenöt szervezet szerepelteti magát. Az a megtiszteltetés ért, hogy egyhangúan megválasztottak a KDNP Bács-Kiskun megyei elnökének.

A testület újból megválasztotta a titkári feladatok ellátására Zöldiné Évát, illetve az ötfős elnökséget. Az elnökségben a személyes alkalmasság és a területi elv is megvalósul. Megalakult továbbá a fegyelmi-etikai és gazdasági bizottság. Országos küldött tisztségre Szabó Sándort a megyei szervezet eddigi elnökét választottuk, illetve az országos választmányba választókerületenként egy-egy főt jelöltünk az alapszabály szerint.

Mindenképpen egy minőségi és erős, aktívan politizáló KDNP-t szeretnénk a megyében.

Immár a KDNP Bács-Kiskun megyei elnökeként mi a véleménye a párt által kezdeményezett az üzletek vasárnapi zárva tartásáról?

A vasárnapi zárva tartásnak a képviselete a KDNP-nél biblikus jelentőségű is. Ráadásul még az én korosztályom is a régi időkben azt szokta meg, hogy az üzletek vasárnap zárva tartottak és mégis lehetett létezni. Az biztos, hogy sokkal bensőségesebb volt és sokkal nyugalmasabb volt amikor volt egy olyan nap, amikor regenerálódni lehetett. Ez volt az alapja annak, hogy a KDNP ezt a kérdést elővette. Persze indokolja ezt a kezdeményezést az is, hogy a mai rohanó társadalomban az embereknek nincs idejük pihenni, aminek számos pszichikai, és általános egészségügyi következményei alakulnak ki.

Én azt gondolom, hogy természetes, hogy ez a kezdeményezés társadalmi vitát fog generálni, de azt a felháborodást, amit például a kereskedelmi orgánumok részéről lehet tapasztalni (!) az emberekkel beszélgetve, a tagság visszajelzései alapján egyáltalán nem tapasztalok.

A másik hasonló sláger téma jelenleg, ami a kereszténydemokráciát hirdető KDNP-t érintheti, az Magyarország bevándorlási politikájának a változása. Mi a véleménye a változtatási szándékról, figyelembe véve, hogy Bács-Kiskun megyébe sok tízezer illegális bevándorló lép be évente?

Ebben a témában természetesen a kormányzat lépéseit követjük. Hiszen ha valaki nyomon követi a híreket, hogy a zöldhatáron át embercsempészekkel hányan jönnek be, akkor valószínűleg egyet ért abban, hogy ezek az illegális belépők kockázatot jelentenek. Azt gondolom, hogy nem túlzás senki részéről az az igény, hogy a törvényeknek megfelelően átlássuk, hogy kik érkeznek legálisan az országba. Ez nem bevándorlás ellenesség, ez egy európai ügy, sőt kifejezetten magyar ügy is, hiszen nekünk is kell állásfoglalást hoznunk a főként keletről érkező bevándorlók kapcsán akik értelemszerűen hozzák magukkal a döntően mozlim vallásukat is.

Tehát a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezet a korábbinál radikálisabb, vagy besimulóbb politikát várhatunk?

Karakteresebb, újat kereső és új ötletekkel jelentkező szervezet lesz.