2024.03.28, Csütörtök

Biztos halálból mentette meg a gyerkőcöt az automata

hvg.hu, piacesprofit.hu

2017.11.21. 10:19

A hihetetlen felvétel azt is megmutatja, mi az, amit soha nem szabad elkövetni egy buszról leszállva!

Hirdetés

Közel egymillió megtekintésnél tart az a videofelvétel, amin egy buszról leszálló gyerekcsapatot örökített meg. Miután lekászálódtak a járműről, egyikük hirtelen megpróbált átszaladni az úton az indulásban levő busz mögül kiugorva.

Miközben a gyermek elkövette az ebben a helyzetben elkövethető legsúlyosabb hibát, az érkező Volvo kamion lehetetlennek tűnő megállást produkált. A Carscoops beszámolója szerint a Volvo nyergesvontatót a legújabb AEB (Automatic Emergency Braking) rendszerrel szerelték fel. Ez szenzorok révén érzékelte, hogy egy személy hirtelen felbukkant előtte, és azonnal maximális fékerőt léptetett életbe a kamion kerekeire. A tragédia elkerüléséhez az is kellett, hogy a gyerek ösztönösen jó irányba váltson irányt.


Erre tart a technológia

Az automata fékrendszer fejlettségi szintje jól illeszkedik az önjáró autókról szóló legfrissebb hírekhez. Néhány napja Magyarország útjain teszteltek autonóm járműveket, melyekben a sofőrök csak időnként avatkoztak a vezetésbe, Kalifornia ugyanakkor - az USA államai közül elsőként - engedélyezte, hogy 2018-tól már vezetői jelenlét nélküli önjáró autók is közlekedhessenek az utakon. Az új szabályozás nem köti “a gépjármű vezetőülésén jelenlévő személy kötelező fizikai jelenlétéhez” a forgalmi engedély kiadásához csupán annyit ír elő, hogy “felügyelni kell az önálló technológia működését”.

Az Uber legújabb piaci döntése is ebbe az irányba mutat, a vg.hu keddi híre szerint

az amerikai fuvarmegosztó szolgáltató 24 ezer Volvót vásárol, hogy létrehozza saját, önvezető, pilóta nélküli autóflottáját.

Közéletautóiparönvezető autók