2024.04.19, Péntek

Kiskőrös: Nincs város rózsa nélkül

www.vira.hu

2017.10.29. 14:14

Nagyszabású környezet szépítő, zöldnövényzet-fejlesztő program valósult meg Kiskőrösön október 27-én az Ültess Fát Mozgalom Egyesület szervezésében.

Hirdetés

A szervezők hívták, várták a segítőket, hogy a helyi lakosokkal közösen ültessenek el rózsákat.

Összesen 850 tő talajtakaró rózsa került elültetésre a Petőfi utca – József A. utcai lámpás kereszteződéstől a körforgalomig. Az elmúlt évben a Művelődési Központ épületétől az említett lámpás kereszteződésig 450 rózsatőt ültettek el az aktivisták, így a Petőfi utcát már 1300 talajtakaró rózsa díszíti majd a jövőben mindkét oldalon.

Az egyesület a rózsákat egy sikeres NEA szakmai pályázatnak és támogatók segítségének köszönhetően tudta megvásárolni. A rózsák a Gömb kőris fák közötti szakaszoknál kerültek elhelyezésre, 5 méterenként váltakozva, vörös és halvány rózsaszín színekben. Az eseményen közel 60 aktivista segédkezett a rózsatövek elültetésében, mely talajelőkészületi munkálatait az önkormányzat emberei végezték el, amiért nagy köszönet jár. A frissen elültetett virágok a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör tagjainak köszönhetően kerültek megöntözésre. A Dutrások két traktorral vonultak fel és víztartályok segítségével végezték el az öntözési feladatokat.

A segítők örömmel fogadták a Petőfi utcában lakó Gombár József és felesége vendéglátását, akik egy kis pogácsával és frissítő italokkal kínálták az aktivistákat. Szintén köszönettel tartozik az egyesület a diákkonyhát üzemeletető TS Gastro Kft-nek, akik a helyet biztosították a munkálatok utáni vacsorához. Nagy segítséget adott a programhoz támogatásával a Japi Zölcsi – Jarjabka József, a Kiskőrösi Helyőrség Nyugállományúak Klubja, az Adó-Jel-Adó Kft., a Nati Bázis – Szvétek Sándor, a Schneider Gumi – Schneider Zsolt, a Kornóczi-Aszódi Autójavító Kft., a Hidrotrade Kft., a Kőrös Blank Kft., a Vinotrep Kft. – Trepák János, a Szentpéteri Borpince – Szentpéteri Attila, Piaci Vetőmagbolt – Cebei Sándor, a Bé-Ko Kft. – B. Kovács Pál, a Király és Társa Pék Kft., István Borház Kft. – Csengődi István, a Kiskőrös TV – Csányi József, a Kiskőrösi Hírek és még sok-sok adakozó, segítőkész helyi vállalkozó és lakos. Köszönet a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak és minden résztvevőnek, aki valamilyen módon segített a rózsaültetésben.

Filus Tibor
Ültess Fát Mozgalom Egyesület elnöke

 

Galéria

Közélet Kiskőrösrózsa faültetés zöldnövényzet-fejlesztő program